Вчені з комісії гляціології (наука про лід на поверхні Землі) при Академії наук Швейцарії в серпні-вересні 2019 року проводили дослідження в Швейцарських Альпах, щоб встановити, як сильно тутешні льодовики змінилися, починаючи з середини 19 - початку 20 століття.

Читайте такожОрлан-оператор Віктор готується продовжити зйомки небезпечного льодовика на Монблані (фоторепортаж)

Відео дня

Зокрема, як видно на фото за результатами експерименту та архівних світлинах 19 сторіччя, опублікованих на фотосервісі Reuters, за 130-150 років льодовий та сніговий покрив на тих самих місцях у той самий період року, помітно скоротився. Де раніше у серпні-вересні вже були міцні льодовики, у наші дні можна побачити густі зелені ліси.

За прогнозами вчених, льодовики в Альпах найближчим часом будуть танути дуже швидко і до 2050 року їхній обсяг скоротиться приблизно наполовину при будь-якому сценарії глобальних кліматичних змін.

Зазначимо, танення льодовиків є одним з найбільш відчутних і загрозливих наслідків змін клімату на планеті Земля. За остінні десятиліття швидкість їх танення прискорилась у кілька разів.

Одним з найбільш небезпечних наслідків танення льодовиків вважається підняття рівня світового океану. Це може призвести до того, що частина країн, в перву чергу острівних, можуть зникнути з лиця землі.