Ілюстрація / REUTERS

Льодовики в Альпах найближчим часом будуть танути дуже швидко і до 2050 року їх обсяг скоротиться приблизно наполовину при будь-якому сценарії глобальних кліматичних змін.

У гіршому випадку до кінця XXI століття в Альпах можуть зникнути 90 відсотків льодовиків, йдеться в статті, опублікованій в журналі The Cryosphere Європейського союзу наук про Землю (EGU), передає N+1.

Льодовики європейських Альп є ключовим елементом екосистеми та економіки величезного регіону. Вони грають найважливішу роль в природному гідрологічному циклі; живлять річки, слугують джерелом води для населення і сільського господарства та забезпечують роботу гідроенергетичної галузі; забезпечують приплив туристів. Відступ і танення льодовиків, пов'язаний зі зміною клімату, матиме істотний вплив на всі сфери життя в Центральній Європі.

Відео дня

Обсяг льодовикових мас у горах залежить головним чином від двох факторів: швидкості приросту/втрати маси льодовика і швидкості його руху. Група вчених на чолі з Гаррі Цеколларі зі Швейцарської вищої технічної школи Цюріха провела детальну оцінку можливих варіантів розвитку подій для кожного з 4000 альпійських льодовиків. У якості основи для прогнозування автори використовували модель GloGEMflow, розширеної версії Глобальної моделі еволюції льодовиків (The Global Glacier Evolution Model - GloGEM), у якій враховуються обидва чинники: баланс поверхневої маси льодовиків і швидкість крижаних потоків.

Читайте такожПівнічний Льодовитий океан може повністю розтанути влітку через 20 років

За точку відліку вченими були взяті дані 2017 року, коли обсяг альпійських льодовиків становив приблизно 100 кубічних кілометрів. При мінімальному потеплінні, закладеному в європейську кліматичну модель EURO-CORDEX (сценарій RCP2.6), об'єм альпійських льодовиків скоротиться до 2100 року до 37 кубічних кілометрів, що становить трохи більше третини їх сучасного обсягу. Згідно з цим сценарієм, викиди парникових газів будуть досягати максимуму в найближчі кілька років, а потім швидко почнуть зменшуватися, завдяки заходам, що вживаються людством.

При сценарії з максимальним потеплінням (RCP8.5) парникові викиди будуть продовжувати рости й далі, середня температура до кінця століття перевищить рівень 1986-2005 років приблизно на 3,7 градуса. У цьому випадку Альпи практично повністю позбудуться своїх льодовиків. Тільки на великих висотах залишаться окремі крижані плями, які становлять не більше 5-10 відсотків сучасного обсягу альпійських льодовиків.

При цьому Альпи втратять близько половини свого нинішнього обсягу льодовиків до 2050 року при будь-якому сценарії. Справа в тому, що через повільну реакцію льодовиків на потепління, що вже сталося, великі маси льодовиків сьогодні знаходяться нижче межі танення й зникнуть, навіть якщо людству вдасться зупинити подальше потепління клімату, зберігши його на рівні останніх 10 років. А от що буде з льодовиками після 2050 року, сильно залежить від того, які зусилля по скороченню викидів парникових газів світова спільнота зробить сьогодні.

Раніше УНІАН повідомляв, що з 1961 року льодовики у всьому світі втратили більше 9 трильйонів тонн льоду, через що рівень моря на планеті піднявся на 2,7 див.