Пожежа в зоні ЧАЕС тривала 10 діб / фото facebook.com/dazv.gov.ua

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов запевняє, що у Житомирській, Київській областях та в Києві радіаційної небезпеки внаслідок тривалої пожежі в Чорнобильській зоні немає.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час онлайн-брифінгу.

Читайте також"Горить усе живе": еколог розвінчала міф про користь спалювання сухої трави

Відео дня

«З третього квітня в Зоні відчуження ЧАЕС триває пожежа, але радіаційний фон станом на 14 квітня в Житомирській, Київській та місті Києві в межах норми. Небезпеки немає», - заявив міністр.

Водночас Степанов зауважив, що МОЗ моніторить ситуацію і «бачить підвищення різних часток горіння в повітрі».

«Ми радимо всім людям, які особливо мають хронічні захворювання, захворювання легень або серцево-судинні захворювання, обмежити свій вихід на вулицю в ранковий час, коли концентрація цих часток в повітрі найвища, більше пити води, робити вологе прибирання приміщень. Це дуже важливо для вашого стану здоров’я», - закликав міністр.

Як повідомляв УНІАН, пожежа в Чорнобильській зоні розпочалася 4 квітня, тоді вогнем було охоплено 20 га. 7 квітня площа пожежі становила близько 35 га.

13 квітня член громадської ради Державного агентства з управління зоною відчуження, директор Chornobyl Tour та Асоціації чорнобильських туроператорів Ярослав Ємельяненко повідомив, що пожежа в Чорнобильській зоні дісталася до Прип'яті, ій залишається кілька кілометрів до Чорнобильської АЕС, а вогонь наближається до сховища радіоактивних відходів "Підлісний", де розташовані найбільш високоактивні радіаційні відходи всієї Чорнобильської зони.

14 квітня т.в.о. голови Державної екологічної інспекції Єгор Фірсов повідомив, що пожежу в Чорнобильській зоні вдалося загасити, а проведені заміри радіаційного фону показують, що він в цілому в нормі.

Того ж дня голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін доповів президенту Володимиру Зеленському, що ДСНС потрібно ще декілька днів, щоб повністю загасити тління, яке залишилося після пожежі в Чорнобильській зоні.

Станом на ранок 15 квітня в Чорнобильській зоні спостерігається незначне тління лісової підстилки окремими осередками.