Сохранение климата - одна из главных мировых проблем / energycluster.com.ua

Сьогодні у світі відзначається Міжнародний день клімату. Установа цього неофіційного екологічного свята стало відповіддю на заклик метеорологів захищати клімат як важливий ресурс, що впливає на добробут нинішніх та майбутніх поколінь, пише Росбалт.

Збереження клімату – одна з глобальних проблем, які сьогодні стоять перед людством. Глобальне потепління, підвищений вміст озону в атмосферному шарі, природні катаклізми, зміна погодних умов на планеті, – все це веде до погіршення клімату Землі і, як наслідок, чинить негативний вплив на продовольчу, життєву і майнову безпеку людей, плачевно позначається на стані природних ресурсів та збалансованому розвитку держав.

Читайте такожВчені заявили, що зміна клімату в Арктиці - початок нової ери

Відео дня

Сучасна наука не може відповісти на питання, як швидко настане катастрофічна зміна клімату в разі подальшого підвищення температури на Землі. Однак, на думку екологів і метеорологів, відстрочити ці зміни людству цілком під силу, пише Calend.

До числа основних проблем, які ведуть до незворотних кліматичних змін на планеті, відноситься підвищення концентрації парникових газів в атмосфері. Вперше це явище обговорювалося на світовому рівні в 1992 році – на так званому Саміті Землі в Ріо-де-Жанейро. Представники понад 180 країн світу (включаючи Росію і країни колишнього СРСР) підписали рамкову Конвенцію ООН про зміну клімату (РКЗК). Це угода визначила загальні принципи дій держав, які спрямовані на стабілізацію парникових газів в атмосфері на рівні, який не загрожує кліматичній системі Землі глобальним антропогенним впливом.

Збереження клімату Землі залежить і від кожного жителя планети. Можна, наприклад, рідше користуватися автомобілем, використовувати у своїй квартирі енергозберігаючі джерела освітлення, брати участь у посадках дерев і захищати зелені насадження.