Останні 100 млн років температура океану була відносно стабільною / фото nasa's Earth Observatory

Всі розрахунки температури океану в давнину можуть бути помилковими, так як вони, можливо, були засновані на невірних даних, вважають вчені. Дослідження було опубліковане в журналі Nature Communications.

Зазвичай дослідники ґрунтуються на співвідношенні певних ізотопів кисню, що містяться в останках форамініфер — одноклітинних організмів, що знаходяться в осадових породах на дні океану. За допомогою такого способу, як вважалося, можна з'ясувати, яка температура була в океані 100 млн років тому. Досі розрахунки показували, що в цей час температура океану в районі Арктики була приблизно на 15°C вище, ніж сьогодні.

Читайте такожЗбільшення вуглекислого газу вбиває життя у Світовому океані - глобальне дослідження

Відео дня

Щоб з'ясувати, як змінюється вміст ізотопів кисню з плином часу, дослідники помістили зразки форамініфер у штучну морську воду і зімітували зміни температури, заміряючи зміни, що відбуваються за допомогою мас-спектрометрії.

Виявилося, що форамініфери не здатні зберігати інформацію про конкретний період часу – при зміні температури змінюється і співвідношення ізотопів кисню.

Інший висновок вчених виявився ще більш тривожним – аналіз ізотопів магнію показав, що океан в минулому був холоднішим, ніж вважалося. Це означає, що останні 100 млн років температура океану була відносно стабільною і вплив глобального потепління на неї, по всій видимості, куди більш виражений, ніж передбачалося раніше.