facebook.com/vasul.andriyv

Екологи та активісти, які раніше "били в набат" через незаконні вирубки лісу в Карпатах, після найбільшої за останнє десятиліття повені – дискредитували себе майже повним ігноруванням питання та утворенням інформаційного вакууму.

Про це зауважили експерти у сюжеті "5 каналу".

Понад 250 населених пунктів у п'яти областях України зазнали природного лиха. Зруйновані домівки, дороги та мости. Селяни втратили городину, а значить і шанс на єдиний заробіток. Сумарні збитки для країни в Кабміні обіцяють за кілька тижнів, але вже відомо, що йтиметься про мільярди гривень.

Відео дня

Основною версією причин такого масштабу паводків – в прокуратурі називають незаконну вирубку лісів. За матеріалами управління СБУ в Івано-Франківській області відомством розпочато кримінальне провадження за ст. 441 (екоцид) КК України.

Як вказують фахівці, – натомість екологи зосередилися на промисловцях, які постійно модернізують свої виробництва. Але причини замовчування "проблем Карпат" – загалом очевидні.

"Щодо екологів – це питання грошей… У нас немає системної боротьби з вирубкою, екологією, загальної стратегії, як воно має бути… Ці питання виникають тоді, коли відбувається боротьба якихось кланів політичних в країні. Хтось заробляє на вирубці дерев, а хтось на контрабанді", – пояснює заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький.

На першочергове подолання наслідків – з бюджету наразі виділили близько мільярда гривень. Це крапля в морі, – дорікають владі політики. Для відновлення регіону, кажуть – потрібно в рази більше. І діяти слід негайно. Бо за останній рік незаконні рубки набрали небаченого масштабу.

"Коли минулого тижня керівник Держлісагенства… заявив про те, що він визнає – вирубки лісів збільшилися за останній рік в 7 разів – це є вирок сьогоднішній політиці та екології сьогоднішньої влади. Чи були проблеми до цього? Так звичайно, були проблеми, але коли наклалось ембарго на вивіз кругляка, насправді дуже багато проблем почало вирішуватися", – впевнений народний депутат (ексголова Львівської ОДА) Олег Синютка.