фото ДСНС

Руйнівна повінь в Карпатах стала наслідком безвідповідальності та ігнорування проблеми вирубки лісу екологами та владою.

Таку думку висловив політолог Кирило Сазонов, пише "Обозреватель".

Він говорить, що деякі екологи за гроші закривають очі на знищення дерев у Карпатських горах, а в результаті ми отримуємо стихійне лихо.

Відео дня

"Якщо еколог отримує гроші від компанії, яка купує вирубаний в Карпатах ліс, то природно, він буде закривати очі на вирубку. Якщо еколог працює в системі держструктури і отримує гроші готівкою, у вигляді корупційних конвертів, від людей, які займаються вирубкою, то він теж буде закривати очі", – сказав політолог.

Не тільки вирубування дерев призвело до трагічних наслідків, вважає Сазонов, а також вивезення каменів з Карпатських лісів для благоустрою ділянок і котеджів, і порушення всіх норм будівництва будинків в прибережній зоні.

"В результаті безвідповідальності та ігнорування цієї проблеми владою і громадськими організаціями, які начебто борються за екологію, ми отримали такий результат", – зазначив він.

Своєю чергою екологи заявляють, що неодноразово привертали увагу влади до незаконну вирубку лісів. Тепер справа за судом, заявив в коментарі "Обозревателю" директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.

Як повідомив еколог, його організація розробила закон 249-IX "про внесення змін у деякі закони України щодо заборони суцільних рубок на гірських схилах в ялицево-букових лісах Карпатського регіону", який був підписаний президентом Володимиром Зеленським 30 жовтня 2019 року.

"Згідно з ним Кабміну давався тримісячний термін, щоб привести свої підзаконні акти з проведення рубок відповідно до цього закону. Але уряд за цей час нічого не зробив, і ми подали в суд на бездіяльність Кабміну. 24 червня цього року Окружний адміністративний суд Києва повідомив, що прийняв постанову про те, що наш позов буде розглядатися 15 липня", – сказав він.

Крім того, він повідомив про ще одну спробу влади дозволити вирубку дерев тепер уже в заповідниках.

За його словами, 9 червня 2020 року група депутатів, в основному з фракції "Слуга народу", підписали законопроект №3619 "Про внесення змін до статей 16 та 30 Закону України "Про природно-заповідний фонд України" щодо загрози припинення об'єктом природно-заповідного фонду виконання природоохоронних, наукових та естетичних функцій".

"Дуже красива назва, але насправді цей законопроект покликаний дозволити рубку дерев у заповідниках. Ось чим стурбовані наші депутати", – сказав еколог, відзначаючи, що вони закликатимуть нардепів не голосувати за даний законопроект.

Борейко каже, що його організація постійно моніторить ситуацію, і неодноразово проводила пікети Держлісагентства і Кабміну з вимогою припинити вирубку лісів у Карпатах.

"Але на це ніхто не реагує. Кабмін просто стурбований словами співчуття постраждалим і роздачею гривневої допомоги. А через два-п'ять років знову поллє дощ, і ті ж самі дамби, які вони будували, просто руйнуватися. А потрібно вирішувати проблему, а не її наслідки", – зазначив він.