Європейський хом'як з Київського зоопарку / фото facebook.com/zoo.kyiv.ua

У Чернівецькій області цього року в дику природу випустили 32 особини європейського хом’яка, який наразі перебуває під загрозою вимирання.

Як повідомили на сторінці Київського зоопарку у Facebook, тваринки відправилися шукати нову домівку на схили Дністра.

Випускний у хом'яків на Буковині / фото facebook.com/zoo.kyiv.ua

Зазначимо, що ще кілька десятків років тому дикі хом'яки були доволі поширеним видом, втім наразі, головним чином, через діяльність фермерів, які їх травлять, та зникнення природного ареалу проживання, ці маленькі гризуни опинилися на межі зникнення.

Відео дня
32 маленьких гризунів випустили у дику природу / фото facebook.com/zoo.kyiv.ua

Наразі хом’як звичайний, або європейський, занесений до Червоної книги України та визнаний критично загрозливим видом Міжнародним союзом охорони природи.

Київський зоопарк, який веде активну роботу по відновленню рідкісних видів України, приєднався до програми по розмноженню та відновленню хом’яка спільно з НПП Хотинський у 2019 році.

Випускний у хом'яків на Буковині / фото facebook.com/zoo.kyiv.ua

Суть програми полягає в тому, щоб розводити генетично здорових тварин, готувати їх до життя в диків природі та випускати їх на певній території.

Як раніше повідомляв УНІАН, також Київський зоопарк бере участь в програмі з відновлення популяції чорного лелеки. Перших трьох птахів, народжених у столичному зоопарку, випустили на свободу у 2018 році.