Більшість новорічних дерев - незаконно зрублені / фото УНІАН

Більше половини всіх новорічних ялинок, які продаються сьогодні в Україні – це крадені, незаконно зрубані, не чіповані дерева.

Читайте такожУ Києві посилили контроль за хвойними насадженнями перед новорічними святами

Про це розповів еколог Олександр Соколенко, передає «Обозреватель». За його словами, мало хто викликає поліцію, бачачи незаконний продаж ялинок. Але навіть якщо хтось дзвонить 102 – поліція на такі виклики не виїжджає.

Відео дня

"Бо коли у нас йде виклик поліції, то там є певна пріоритетність. Наприклад, на пограбування, насильство або вбивство вони виїжджають в першу чергу. А що стосується таких правопорушень, до яких відноситься торгівля самовільно зрубаними деревами, поліція дуже слабо на них реагує", – пояснив Соколенко.

Він додав, що навіть на легальних ялинкових ринках, у продавців, які торгують чіпованими ялинками, закупленими в лісгоспах, рано чи пізно з'являється браконьєрський товар. Просто тому, що він на порядок дешевше.

"Як на мене, то краще взагалі ніякої ялинки не ставити, бо живе дерево – це живе дерево і його просто шкода. Бо хтось бере живе дерево, потім ми беремо живе дерево... і таким чином ми втрачаємо цілі ліси. Якщо з точки зору екології, то я б зупинився на штучній ялинці. Принаймні, це не призводить до знищення живих дерев. Це вже плюс саме для наших лісів", – резюмував еколог.