скриншот

Кілька місяців тому студенти, які працюють в лабораторії Мейфілда для виробництва біопалива з водоростей, приєдналися до групи студентів хімії. Вони задумалися, як створити заміну серцевині дошки для серфінгу, яка зазвичай виготовляється з поліуретанової піни, з масла водоростей. Поліуретанові дошки для серфінгу сьогодні виготовляються виключно з нафти, пише FacePla.net.

«Більшість людей не розуміє, що нафта, по суті, є олією водоростей», пояснює Стівен Мейфілд (Stephen Mayfield), професор біології і фахівець з генетики водоростей Каліфорнійського університету в Сан-Дієго, який очолював проект виробництва дошки для серфінгу. «Воно просто стало нафтою, має вік від 300 млн до 400 мільйонів років, і поховано глибоко в землі».

І замість того щоб використовувати нафту для виробництва пінополіуретанової дошки для серфінгу, вони об'єдналися з біотехнологічною компанією Solazyme для створення чистої, високоякісної олії водоростей, що могло б стати хорошою заміною. Solazyme для цих цілей надала галон олії з водоростей.

Читайте такожВчені створили для армії США метал, який не тоне у воді (фото)

Потім студенти зв'язалися з Arctic Foam, найбільшим виробником заготовок для дошок для серфінгу в США, щоб зробити пінополіуретан з цього масла. Arctic Foam покрив готовий продукт складом з екологічно чистої смоли і скловолокна.

У результаті отримали дошку, яка хоч і зроблена з водоростей, але повністю біла і не відрізнялася від більшості звичайних дошок для серфінгу на нафтовій основі. Все тому, що масло з водоростей подібне олії сої або сафлоровій олії.

Читайте такожНауковці придумали технологію, яка може замінити антибіотики

«Це був інтерактивний процес. І це хороший приклад того, що ви можете зробити з оліями», - каже Тайлер Пейнтер (Tyler Painter), фінансовий директор та головний операційний директор Solazyme. «В даному випадку вкрай захоплююче і дуже цікаво побачити дошку не тільки в лабораторії, але й в морі, і те, що може зробити з нею професійний серфер».

Поки що не існує конкретних планів для широкомасштабного виробництва дошки для серфінгу, але Пейнтер вважає, що ціна такої дошки була б конкурентоспроможною порівняно з іншими дошками на ринку. Але для початку, Arctic Foam сподівається передати вироблені дошки для серфінгу з водоростей професійним серферам для тестування в найближчому майбутньому.