Иллюстративная фотография: пожар / facebook.com/MNSKyiv

У Бурятії локалізовано одну з найбільших лісових пожеж на площі 4 тисячі гектарів, але зареєстровані ще 30 вогнищ. Полум'я гасять більше 500 пожежників, причиною пожежі називають необережне поводження з вогнем та грози. Горять ліси і в Амурській області, передають Вести.

Ця природна пожежа — далеко не єдиниа, рятувальники ведуть боротьбу з загоряннями у 13-ти районах Бурятії. До переліку причин фахівці додали і збільшення грозової активності.

Читайте такожНа Далекому Сході досі вирують 42 лісових пожежі

Відео дня

Заступник керівника республіканського Агентства лісового господарства Микола Кривошеєв підкреслив: "З восьми виявлених за вчорашній день лісових пожеж – шість грозових. Крім того, ситуація з гасінням ускладнюється гірською місцевістю, виходом скельних порід, кам'янистих розсипів, висотою над рівнем моря понад 1000 метрів, тому що дуже складно працювати з технікою. Техніка не йде, бульдозери у високогір'ї теж не можуть працювати. Доводиться з фахівцями робити мінералізовану смугу і від неї вже проводити інші роботи".

Республіканський Мінсільгосп зараз вирішує питання про введення надзвичайного режиму на всій території Бурятії. А в Амурській області режим НС через лісові пожежі вже оголосили. Тайга та поля горять відразу в декількох районах, населені пункти занурилися в дим. Якщо судити по знімках в соціальних мережах, місцеві жителі не залишаються свої будинки без ватно-марлевих пов'язок і навіть протигазів, а медики і співробітники МНС Росії рекомендують по можливості не виходити на вулицю.

Читайте такожПожежі в Каліфорнії призвели до евакуації понад 300 осіб з кемпінгів

У селищі Тутаул люди стривожені — полум'я вирує зовсім поруч. Виконуюча обов'язки голови місцевої адміністрації Тетяна Бобришева розповіла: "Як нам повідомили у Єдиній черговій диспетчерській службі, природна пожежа діє всього в шести кілометрах від нашого селища. Сильна задимленість, але загрози селищу поки немає. У нас є пожежна частина, добровільна пожежна дружина. Однак ситуація може змінитися у будь-який момент. Сподіваємося, що найближчими днями піде дощ".

У Приамур'ї пожежі зареєстровано на площі, що перевищує 20 тисяч гектарів. З Хабаровського краю на підмогу прилетів літак-амфібія Бе-200. В МНС не виключають, що доведеться залучати рятувальників із сусідніх регіонів. Але головне, на що тут розраховують, це дощі. За прогнозами, вони повинні змінити спеку вже найближчим часом.