Метелик дуже схожа на інших представників цього роду / фото: Comparative Cytogenetics, 2017

В Ізраїлі на горі Хермон вчений Володимир Лухтанов виявив новий вид з роду шашечниць (Melitaea). Зовнішні ознаки цього метелика — форма і забарвлення крил — нагадують десятки інших видів, що входять до цього роду. Про це пише National Geographic.

Читайте такожНа Волині активісти змусили владу звернути увагу на жахливий скотомогильник (фото)

Спочатку фахівець вирішив, що метелик може належати до видів Melitaea persea montium Belter або Melitaea didyma. В ентомології для уточнення висновків вчені порівнюють геніталії комах різних видів, і вивчення цього аспекту дозволило зробити відкриття: метелик, що мешкає на горі Хермон, виявився представником не відомого раніше виду. До реєстру його занесли як M. acentria.

Відео дня

"Всього у розпорядженні Лухтанова і його наукової групи було 36 зразків: 26 самців і 10 самок. За результатами аналізу ентомологи склали загальний опис виду: довжина переднього крила становить 17-20 мм у самців та 16-19 мм у самиць. Для їх крил характерне оранжево-червоне забарвлення, притому у чоловічих особин воно більш яскраве", - сказано в повідомленні.

Метелик дуже схожа на інших представників цього роду / фото: Comparative Cytogenetics, 2017

Схожість з M. persea montium Belter і M. didyma пояснювалося тим, що комаха займала "проміжне положення між цими видами. Очевидно, поява M. acentria є результатом гібридизації (схрещування різних видів). Це явище широко поширене в світі рослин, але серед тварин зустрічається рідко.

Відкриття виявилося несподіваним - на популярній у туристів горі Хермон тисячі людей постійно фотографували цього метелика, не помічаючи нічого незвичайного. Видання зазначає, що востаннє новий вид метеликів був описаний в Ізраїлі 109 років тому.