Ілюстрація Reuters

Умови для вирощування зернових у Криму в умовах жорсткого дефіциту води сильно погіршились, а статистика про рекордні врожаї, що надається окупаційною владою, навряд чи заслуговує довіри. Катастрофічну посуху в Криму, яку вже видно з космосу, та її вплив на місцеву екосистему коментували експерти в ефірі Крим.Реалії.

Читайте такожДля "ядерної осені" на Землі вистачить всього 5 середніх ядерних боєголовок - вчені

Як раніше повідомляли в Міністерстві у справах тимчасово окупованих територій, станом на 2017 рік, порівняно з 2014 роком, загальна площа вкритих "здоровою" продуктивною рослинністю ділянок в анексованому Криму зменшилася в 6,7 рази, а обсяги вирощування озимих культур на території Криму в період 2014-2017 років скоротилися на 85%. Такі дані міністерство отримало при обробці супутникових даних.

Відео дня

При цьому, як зазначає видання, підконтрольні Кремлю влади Криму відзвітували про стан економіки півострова за останні три роки і навели інші цифри. Російські чиновники стверджують, що кримські фермери за останні три тижні зібрали на 300 тисяч тонн зернових більше, ніж за аналогічні періоди попередніх двох років. Також, згідно з даними російської влади, за перше півріччя 2017-го на півострові зросло виробництво м'ясної і молочної продукції.

Президент української Асоціації фермерів і приватних землевласників Іван Томич назвав російську статистику пропагандою.

"Крим ніколи не був важливим з точки зору зернового виробництва, а без води перспектив тим більше немає. Крапельне зрошення в цьому випадку не врятує. Картина, яку надає українська сторона, безумовно, ближча до реальності, і про якісь успіхи кримського сільського господарства говорити не доводиться. Повідомлення про рекордні врожаї на півострові, коли рахунок іде на мільйони тонн, – не більш ніж пропаганда. Зробити Крим успішним на папері за рахунок загального валового виробництва всій Росії не становить жодних проблем. Власні потреби там, може, і забезпечать – якщо не буде несприятливої погоди", - вважає експерт.

Засуха в Криму вже більш катастрофічна, ніж зараз прийнято вважати, заявила український експерт аграрного ринку, керівник аналітичного відділу консалтингової компанії "ААА" Марія Колесник.

"Вся північна частина Криму перетворюється в напівпустелю і далі – в солончаки. Навіть зараз вранці там випадає солона роса. Без промивання ґрунту будь-яке сільськогосподарське виробництво скоро стане взагалі неможливим. З іншого боку, в басейні Дніпра за три роки після анексії відбулися сприятливі зміни, повертається природна рівновага. Після деокупації Криму і відновлення постачань у Північно-Кримський канал почнеться зворотний процес, агрокліматичні умови знову зміняться. На мій погляд, щоб відновити баланс на півострові, знадобиться 5-10 років", - заявила Колесник.

Ілюстрація / REUTERS

При цьому вона погодилась, що звіти російських властей півострова про небувалі врожаї не мають відношення до реальності.

"Росіянам або доведеться завозити в Крим зерно, щоб годувати місцевих жителів і для внутрішніх потреб, або спостерігати, як без корму остаточно вмирає тваринництво. Крім того, якщо закупівельні ціни на півострові будуть нижчими від експортних, то дефіцитне зерно будуть ще й вивозити. Бізнес завжди продає там, де вигідніше. Владі доведеться примусово вводити обмеження, інакше кримчани залишаться біля розбитого корита", - вважає експерт.

Директор Інституту водних проблем і меліорації НАН України Дмитро Ромащенко оцінює, за який час можна усунути наслідки подій в Криму після окупації: "Природних запасів поверхневих і підземних вод у Криму ледве буде вистачати для задоволення потреб у питній воді, для комунальних – на мінімальному рівні. Надлишків ніяких не буде. Промити засолені грунти за наявності води можна протягом 1 року, а відновити мінералізацію можна за 2-3 роки – так само як і систему меліорації, яка зараз руйнується".