REUTERS

Поліуретан має виключно високу міцність і корозійну стійкість, проте сьогодні він виробляється в основному з продуктів переробки нафти, і дослідники вирішили знайти більш екологічно чисту альтернативу цьому продукту. Про це повідомляє ozemle.net.

Дослідницька група на чолі з професором Майклом Кесслером розробила новий метод, який використовує саме рослинні масла для створення матеріалів з широким спектром гнучкості, жорсткості і форми. Як пояснюють вчені, рослинні олії є недорогими, доступними, поновлюваними джерелами, які можуть бути генетично модифіковані.

Читайте такожБританські вчені запропонували поховати ядерні відходи в свердловинах

Відео дня

У своєму дослідженні вчені експериментували з оливковою, рапсовою, лляною і касторовою олією, а також з маслом з виноградних кісточок. Для виробництва поліуретану вони не використовували розчинник або каталізатор, а просто об'єднали два типи хімічних сполук в реакції.

Саме ця речовина, як вважають дослідники, і є ключовим у створенні нового біо-поліуретану. При використанні лляної олії матеріал виходить більш жорстким, а інші масла, наприклад, оливкова олія, роблять матеріал більш гнучким і податливим.