Сміттєве звалище в Квасах на Закарпатті / Фото mukachevo.net

Гірські райони України роками не можуть вирішити проблеми утилізації сміття, одна з найгірших ситуацій – у Закарпатській області.

На сьогоднішній день типовою картиною на Закарпатті стали: гарна природа, курорти і сміттєві звалища. Зовсім свіжий приклад – село Кваси Рахівського району, де поруч із турбазою з лікувальною мінеральною водою розкинулося величезне сміттєзвалище – прямо біля річки, повідомляє 24 канал з посиланням на місцеві ЗМІ.

Як зазначає видання, формально ця територія паспортизована і має статус полігона для збору і зберігання сміття, попри те, що, за правилами, такі об'єкти не можна облаштовувати поблизу водойм. Але фактично тут – стихійне звалище: сміття викидають хто хоче, коли хоче і де забажає. Місцева влада у свою чергу виправдовується, що провести рекультивацію, консервацію і перенос полігону неможливо через гірську місцевість.

Відео дня

Читайте такожУкраїні загрожує екологічна катастрофа, якщо не переглянути економічну політику - експерт

Крім того, сміття із закарпатських стихійних звалищ постійно відносить до сусідньої Угорщини річкою Тиса, через що Україна несе додаткові витрати.

Як пояснює керівник практики "Вода" Всесвітнього фонду дикої природи (WWF) Ольга Денищик, угорці щорічно ловлять у Тисі велику кількість пластикових пляшок, які припливли з України. За європейським законодавством вони не можуть їх пропустити далі в Дунай, за що щороку Україна отримує чек від Угорщини.

Втім, сміття – далеко не єдина проблема охорони довкілля в Україні. Експерти WWF перераховують найбільш кричущі з них.

По-перше, в України критично знижується рівень підземних вод. Вода більше не потрапляє в підземні горизонти так, як повинна, а швидко стікає в море. Виявилося, що наша система господарювання не враховувала ймовірність зміни клімату і нестачі води. Тож не виключено, що незабаром Державне водне агентство буде змушене обмежувати використання води для українців.

По-друге, в Україні процвітають незаконні полювання і торгівля рідкісними видами тварин. Такий продаж взагалі став одним з найприбутковіших бізнесів у світі – займає третє-четверте місце після торгівлі наркотиками, зброєю та людьми. І наша країна тут не стоїть осторонь.

По-третє, протягом останніх років значно збільшилась кількість втручань людини в різні екосистеми. Наприклад, будуються автобани з парканами, що ізолюють тварин і позбавляють їх можливості вільно переміщатися і схрещуватися під час розмноження.

По-четверте, Україна гостро потребує нової лісової політики. Екологи заявляють про величезну прогалину в «лісовому» законодавстві, яке вимагає термінового реформування. Адже через варварську вирубку лісу зникає кожен п'ятий вид тварин і кожен восьмий вид рослин, які є в Червоній книзі України. Але кількість вирубок при цьому тільки зростатиме.

Тим часом, зазначає видання, українські політики, замість того, аби вирішувати проблеми охорони довкілля, просто «піаряться» на екологічній темі, особливо – перед виборами.