Даному процесу передували підготовчі роботи / dumskaya.net

В Одесі аварійний танкер «Делфі», який зазнав катастрофи на міському пляжі у листопаді 2019 року, знову намагаються поставити на рівний кіль.

Читайте такожПоліція затримала підозрюваного в підпалі автівки журналіста "Схем"

Як передає кореспондент УНІАН, на пляжі «Дельфін», де неподалік від берега знаходиться танкер, працюють буксири. За допомогою прикріплених тросів вони тягнуть судно, намагаючись його вирівняти.

Даному процесу передували підготовчі роботи - розбирання на морському дні каменів, виїмка з суднових відсіків піску тощо.

На даний час «Делфі» змінив положення - над водою з'явилася вся палуба.

dumskaya.net

Як повідомив журналістам мер Одеси Геннадій Труханов, на даний час роботи йдуть за планом.

«Поки все йде в плановому режимі. Відбувається викренювання судна на рівний кіль. Якщо ще вранці крен був 80 градусів, зараз приблизно 45, плануємо продовжити викренювання до 30 градусів», - сказав мер.

Водночас він зазначив, що говорити про успішне завершення «операції» поки передчасно. Роботи тривають, в разі вдалої постановки на рівний кіль підрядник приступить до наступного етапу робіт.

Як повідомили УНІАН у мерії міста, сьогодні вранці приступили до технічного прогону. Планується пробне кріплення буксирів для перевірки всього обладнання, яке буде використано при перевороті, в тому числі для перевірки міцності корпусу, на який приварені опорні тумби (триноги).

Голова Одеської ОДА Максим Куций написав у Facebook, що фахівці компанії «Краншип» планують відкачати воду з відсіків, наповнити повітрям танки (ємкості для палива) правого борту і протестувати на міцність конструкції, приварені до корпусу для підйому.

«Це найважливіший етап робіт, адже після вирівнювання стане зрозуміло, в якому стані правий борт і як далі транспортувати танкер. Сподіваюся, ця спроба стане вдалою», - заявив Куций, зазначивши, що фахівці працюють щодня, щоб підняти «Делфі» до сезону штормів.

dumskaya.net

Аварія танкера в Одесі: що відомо

  • У листопаді 2019 року в Чорному морі біля Одеси в районі пляжу «Дельфін» зазнав аварії танкер «Делфі» (Delfi) з трьома українцями на борту.
  • В результаті аварії було забруднено узбережжі, витоки нафтопродуктів почастішали з настанням літа.
  • Судновласник пообіцяв прибрати танкер з пляжу ще до 31 березня, потім терміни переносилися. Останні спроби наприкінці липня завершилися невдачею.
  • 26 липня комісія з ТЕБ та НС Одеської облдержадміністрації визнала ситуацію з Delfi надзвичайною. Судновласнику відмовили у продовженні робіт.
  • 10 серпня було підписано тристоронній договір між АМПУ, компаніями «Краншип» і «Бруклін-Київ», і розпочато низку підготовчих робіт. Роботи з суднопідйлму виконує «Краншип», а «Бруклін-Київ» - фінансує угоду.
dumskaya.net
  • 13 серпня на брифінгу в Харкові міністр інфраструктури Владислав Криклій заявив, що судно приберуть за 2 тижні - до Дня Незалежності України.
  • 21 серпня керівник групи компаній «Краншип» Андрій Іванов, яка є виконавцем робіт, заявив, що танкер не приберуть у зазначений термін, і йому не відомо, чому міністр назвав саме цю дату.
  • За його словами, корпус судна прогнив, тому чіпляти троси до нього не можна - під впливом силового навантаження метал ламається. У зв'язку з даною проблемою танкер слід максимально полегшити. З його відсіків витягли 150 куб. метрів піску, осушують всі танки (ємкості для нафтопродуктів) і зачищають їх від залишків нафтопродуктів, закладають пробоїни тощо. Також з морського дня прибрали великі камені.