Ілюстрація REUTERS

Група компаній "Метінвест" вже почала виробляти сировину, завдяки використанню якого їй вдасться зробити виробництво на її підприємствах максимально екологічно безпечним.

Про це під час виступу на Міжнародному форумі "Декарбонізація сталевої індустрії: виклик для України" розповів генеральний директор групи "Метінвест" Юрій Риженков, пише "ДС".

За його словами, в "Метінвесті" вибрали нетрадиційний шлях оновлення потужностей і процесу виробництва. Йдеться про такий ланцюжок: спочатку готується залізо методом прямого відновлення (DRI-окатиші), потім з нього можна виробляти сталь електросталеплавильним методом, а, це означає, що мова вже йде про "зелену" металургію. 

Відео дня

"Ми вже зробили перші кроки в цьому напрямку. У нас з початку цього року є повноцінний окатиш DRI-класу, який ми почали виробляти на нашому Центральному ГЗК. По суті, ми створили сировину, яка може використовуватися для низькоулеродного процесу виробництва сталі", - пояснив Риженков.

Таким чином, за його словами, компанія планує побудувати модулі з прямого відновлення заліза і перейти до електрометалургії, а в більш віддаленій перспективі – і водневої металургії.

"У перспективі це можна буде безпосередньо пов'язувати з поновлюваними джерелами енергії. Не секрет, що там, де знаходяться наші підприємства, в тому ж Маріуполі, дуже високий потенціал ВДЕ. Також в перспективі – воднева металургія, тобто модулі прямого відновлення заліза зможуть бути з легкістю переведені на водень, коли це вже стане для всіх доступна технологія", – пояснив Риженков.

При цьому від констатував, що в України в цілому великий потенціал з декарбонізації металургійної галузі.

"Якщо порівняти українську металургію з європейською - то вона сьогодні програє з точки зору декарбонізації. В Україні 2,3 СО2 на тонну сталі, в той час як європейські практики показують близько 1,9. У нас є потенціал навіть з наявними технологіями. Це і енергозбереження, і використання газів, що відходять і тепла, і застосування правильного міксу палива та обміну газами. Це те, що вже сьогодні існує в світі, й те, що нам необхідно перейняти і впроваджувати на наших заводах і чим активно займається "Метінвест", – констатував Риженков.

За його словами, в процесі декарбонізації група фокусується на "чорній частині виробництва" – випуску чавуну і сталі, при якому наявні технології не дозволяють уникнути значних викидів вуглекислого газу в атмосферу.

Як повідомляв УНІАН, за останні 15 років група компаній "Метінвест" інвестувала 3,5 млрд доларів в екологічні проекти, що сприяло скороченню на 37% викидів забруднюючих речовин на її підприємствах.