Біля берегів Міжгірного водосховища / фото Крим. Реалії

Міжгірне водосховище об'ємом 50 мільйонів кубометрів – найбільше з наливних (тих, що акумулюють воду з розташованих неподалік джерел) штучних водойм Криму. Воно розташоване на лівому притоці річки Тобе-Чокрак в Жаворонській балці, що на півдні Сакського району. Будівництво водойми почалося в 1981 році і тривало близько 10 років.

З п'яти джерел водопостачання Сімферополя Міжгірне водосховище було самим містким до 2014 року. Його запаси практично завжди можна було поповнити водою Північно-Кримського каналу, пише Крим.Реалії.

Читайте такожОкупанти визнали, що Сімферополь відчуває дефіцит води

Відео дня

Водосховище забезпечувало водою населені пункти, розташовані уздовж траси Сімферополь-Євпаторія, селища Комсомольське і ГРЕС, район Свободи, вулиці Маршала Жукова, Героїв Сталінграда та Московське кільце кримської столиці. Закольцованность системи водопостачання дозволяла при необхідності подавати воду і в інші райони міста.

Російська влада Криму планують відновити роботу Міжгірного водосховища до 2025 року, наповнивши його повеневими водами чотирьох кримських річок: Альми, Салгира, Качи і Бельбеку. Згідно з їх розрахунками, це дозволить забезпечити надійне водопостачання Сімферополя, Сак, Євпаторії та північній частині Севастополя. Кошти на реконструкцію водосховища повинен виділити федеральний бюджет Росії в обсязі 25 мільярдів рублів.

Раніше підконтрольний Росії глава Криму Сергій Аксьонов повідомив, що за 20-21 червня в Аянське, Сімферопольське і Партизанське водосховища надійшло понад 300 тисяч кубометрів води.

«Це рекорд за добовим нормам за останні півроку, і якщо опади будуть випадати з такою ж частотою, то ми вийдемо з гідністю зі сформованої ситуації», – заявив Аксьонов.

Синоптики, однак, кажуть, що після затяжної посухи, яка почалася з осені в 2019 році, літні дощі повністю не вирішать проблему дефіциту води в Криму.

«З другої половини наступного тижня очікується дефіцит опадів, тому ситуація на межі», – зазначив провідний спеціаліст російського Центру погоди «Фобос» Євген Тишковець.

Як виглядало Міжгірне водосховище до дощів, які пройшли в Сімферопольському районі в період з 17 по 21 червня – дивіться у фотогалереї.