false

Рентабельність молочної ферми «Укрлендфармінг» в Батуринському районі (с. Вознесенка) Сумської області сягає 50%, що доводить вигідність молочного бізнесу в Україні.

Про це повідомив журналістам директор з виробництва групи компаній «Укрлендфармінг» Василь Лобода.

"Справа в тому, що в Україні поголів'я молочної худоби нечисленне, і з кожним роком воно скорочується. Тому існує дефіцит. Попит є і на внутрішньому, і на зовнішньому ринку, хоча останнім часом безліч молокозаводів переорієнтується саме на зовнішні ринки. Тому рентабельність нашої ферми досить непогана - 50% і вище", - сказав Лобода.

Відео дня

За його словами, молочне тваринництво може бути вигідним бізнесом, навіть не дивлячись на всі складнощі утримання молочного стада. До таких, зокрема, належать витрати на утримання молочного поголів'я, в першу чергу через високі ціни на корми.

При цьому, Лобода зазначив, що на фермі групи компаній «Укрлендфармінг» виробляється молоко вищого сорту і реалізується на 20 молокозаводів.

«Ми поставляємо молоко на двадцять молокозаводів, а ціна зараз – 9,89 грн за кг. Молочне тваринництво – досить вигідний бізнес. У тваринництві один з найбільш маржинальних напрямів – це виробництво молока і племінна реалізація», - сказав Лобода.

Він також додав, що, завдяки наполегливій роботі над поліпшенням генетики молочного стада, середній надій на корову складає 24 кг в день.

Такі високі результати, за словами Лободи, стали можливі завдяки селекційній роботі над характеристиками молочного поголів'я. Так, на фермі утримується близько 2,9 тис. голів голштинської породи, яка вважається однією з кращих в молочному тваринництві.

У той же час, Лобода зазначив, що корови цієї породи досить вимогливі до догляду і погано пристосовані до утримання в кліматичних умовах України. Саме тому в планах на наступні роки - потроху заміняти її на голландську молочну породу, оскільки вона не так вимоглива у догляді, але молоко цих корів володіє більшою жирністю, що збільшує його залікову вартість.

Як повідомляв УНІАН, виробництво молока в Україні у 2017 році скоротилося на 0,5% - до 10,3 млн тонн.

Українські виробники молока за підсумками 2017 року збільшили експорт молочної продукції на 82,4% в порівнянні з 2016 роком, коли було експортовано 109,2 тис. тонн на суму 158 млн дол.

У Польщі молоко дешевше, ніж в Україні на 60%. Так, в одній з польських мереж супермаркетів молоко екстра-класу коштує 14 грн (1,91 польський злотий), в той час як в Україні молоко екстра класу коштує близько 19 грн.