Ілюстрація REUTERS

Імпорт аграрної продукції в Україну за шість місяців поточного року збільшився на 7,5% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року і становить 2,8 мільярда доларів.

Читайте такожЗовнішня торгівля України пішла в мінус на $4,4 мільярда

Про це повідомила прес-служба Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" з посиланням на заступника директора інституту Миколи Пугачова.

Відео дня

"У січні-червні 2019 року в Україну було ввезено агропродукції на 2,8 мільярда доларів. Це на 0,2 мільярда доларів, або на 7,5% більше, ніж за шість місяців минулого року", - сказано в повідомленні.

За словами Пугачова, основними постачальниками агропродовольчої продукції до України в першому півріччі поточного року були держави Європейського Союзу. На них припадає близько половини імпортних поставок. Зокрема, за перше півріччя Україна закупила в ЄС сільгосппродукції на суму 1,4 мільярда доларів.

Крім того, зазначили в прес-службі, у січні-червні Україна закупила продовольства в Азії на 508 мільйонів доларів, що становить 17,8% у загальній структурі аграрного імпорту, у країнах Латинської Америки - на 231 мільйон доларів (8,1%), у країнах Африки - на 148 мільйонів доларів (5,2%).

При цьому найбільшими постачальниками агропродовольчої продукції до України в січні-червні були Польща, де Україна закупила цієї продукції на 297 мільйонів доларів, Німеччина - на 237 мільйонів доларів, Туреччина - на 172 мільйони доларів, США - на 153 мільйони доларів, Франція - на 147 мільйонів доларів, Італія - на 144 мільйони доларів, Нідерланди - на 113 мільйонів доларів, Норвегія - на 92 мільйони доларів і Іспанія - на 85 мільйонів доларів.

"Сумарно ці країни забезпечують понад 50% вартості вітчизняного аграрного імпорту", - зазначили експерти.

Ілюстрація REUTERS

У прес-службі додали, що товарна структура імпорту продовольчої продукції в Україні вже кілька років поспіль залишається незмінною. При цьому характерною ознакою першого півріччя 2019 року стало зростання вартості закупівлі на всіх ключових імпортних товарів, крім насіння олійних культур.

Значна частина закупівель закордонних продуктів харчування припадає на рибу, ракоподібних та молюски, імпорт яких за шість місяців становить 284 мільйони доларів. Зокрема, мороженої риби Україна закупила на 174 мільйони доларів.

Крім того, у звітному періоді Україна здійснювала значні закупівлі цитрусових, бананів і горіхів - на 278 мільйонів доларів; насіння олійних культур - на 231 мільйон доларів; тютюнових виробів - на 206 мільйонів доларів; алкогольних напоїв - на 186 мільйонів доларів; какао-продуктів та шоколаду - на 137 мільйонів доларів. Різних продуктів, серед них екстрактів, концентратів і готових соусів Україна закупила на суму 197 мільйонів доларів. Зазначається, що сукупно всі ці товари утворюють понад 53% вартості українського імпорту сільгосппродукції.

Як повідомляв УНІАН, за даними Мінагропроду, Україна у 2018 році збільшила зовнішньоторговельний обіг продукції АПК на 1,7 мільярда доларів у порівнянні з 2017 роком - до 24,3 мільярда доларів, з яких 18,8 мільярда доларів припадає на експорт української сільгосппродукції, а 5,5 мільярда доларів - на імпорт.