Ілюстрація REUTERS

Україна в січні-листопаді цього року збільшила експорт агропродовольчої продукції до рекордних 20,2 млрд дол., повідомляє прес-служба Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» з посиланням на заступника директора Миколи Пугачова.

Читайте такожУкраїна збільшила експорт зерна на третину

При цьому в січні-листопаді 2018 року виручка від аграрного експорту України становила 17,02 млрд дол, що на 18,6% менше, ніж за аналогічний період 2019 року (дані Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства - УНІАН).

Відео дня

"За даними оперативної статистичної інформації, за 11 місяців 2019 року Україна експортувала агропродовольчої продукції на суму 20,2 млрд дол. США. Це вже (!) перевищило показник за підсумками повного 2018 року, коли рекордною стала вартість аграрного експорту на суму 18,8 млрд дол США", - цитує прес-служба Пугачова.

За його словами, також оновлено історичний рекорд поставок української продукції сільського господарства в Європейський Союз. Якщо минулого року в країни цього регіону було експортовано продуктів і продовольства на 6,3 млрд дол., за січень-листопад 2019 року експорт досяг 6,8 млрд дол.

Як повідомив експерт, найбільші доходи українським експортерам приносять продажі на закордонних ринках зернових культур (8,6 млрд дол.), насіння олійних (2,3 млрд дол.), рослинного масла (4,2 млрд дол.), залишків і відходів харчової промисловості (1,4 млрд дол.) і м'ясопродуктів (0,7 млрд дол.).

Експерт прогнозує подальше збільшення експорту до кінця року.

"Оскільки календарний рік ще не завершився, всі перераховані показники будуть збільшені, сформувавши остаточні підсумки вітчизняного агропродовольчого експорту, які і стануть новим орієнтиром для галузі", - цитує прес-служба Пугачова.

Як повідомляв УНІАН, у 2018 році зовнішньоторговельний обіг сільськогосподарської продукції України збільшився на 1,7 млрд дол. - до 24,3 млрд дол. Зокрема, експорт української продукції АПК становив рекордні 18,8 млрд дол., а імпорт - 5,5 млрд дол.