В Україні готуються до запуску ринку землі / фото УНІАН

Законопроект про ринок землі може бути розглянуто за скороченою процедурою за 3 години.

Про це у Facebook написав радник прем'єр-міністра з економічних питань та земельної реформи Олексій Мушак.

Читайте такожАграрний сектор на порозі історичної реформи

Відео дня

"Є два варіанти розгляду у ВР. Або за повною процедурою, що займе близько 2 місяців і одну й ту ж правку в різних варіаціях розглядатимуть більш як 2000 разів. Або відповідно до рекомендацій комітету, який пропонує розглянути документ з використанням 119 і 45 статті Регламенту ВР. Сам розгляд займе до 3 годин", - написав він.

За його словами, зараз поправки об'єднано в 9 блоків, в кожному з яких підтримано системну поправку, а всі інші поправки до тих же положень законопроекту вважаються відхиленими.

Якщо депутати проголосують за розгляд законопроекту за скороченою процедурою, їм потрібно буде проголосувати за 9 основних поправок.

"Після цього 9 основних поправок мають бути підтримані 226 голосами ЗА. Всі решта правки згідно зі 45 статті Регламенту ВР вважаються вже розглянутими і відхиленими. Далі залишається розглянути ще 46 інших поправок, якими пропонують змінити норми, що виходять за межі законопроекту. Після цього законопроект голосується 226 голосами ЗА в другому читанні і в цілому", - пояснив Мушак.

Як зазначає радник прем'єра, до розгляду базового законопроекту про ринок землі в парламенті все готово, 10 днів на ознайомлення з документом минуло, а справа лише за політичною волею.

Як повідомляв УНІАН, 13 січня голова Верховної Ради України Дмитро Разумков повідомив, що законопроект про ринок землі поки що не стоїть на порядку денному.

13 листопада 2019 року Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» (№2178-10), рекомендований профільним комітетом, який впроваджує ринок землі в Україні з 1 жовтня 2020 року.

До цього проекту закону було подано понад 4 тис. поправок.