Ілюстрація REUTERS

Кабінет міністрів на час карантину не обмежуватиме експорт зернових культур, соняшникової олії, м'яса птиці та інших товарів, за поставками яких Україна є лідером.

Читайте такожІмпортні продукти найближчим часом можуть подорожчати - експерти

Про це заявив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства - торговий представник України Тарас Качка під час відеоконференції "Українського клубу аграрного бізнесу" (УКАБ).

Відео дня

"Щодо м'яса птиці, зерна, олії та інших товарів, в яких Україна є лідером експорту у світі, така заборона вводитися не буде за жодних обставин", - сказав він.

Він зазначив, що у виступі президента від 16 березня дійсно прозвучала теза про необхідність заборонити експорт основних товарів, однак ця теза мала гуманітарний характер і стосувався наявності основних продуктів на полицях супермаркетів.

Ілюстрація REUTERS

При цьому Качка підкреслив, що питання наявності цих продуктів на внутрішніх ринках міністерство вирішуватиметься через діалог з виробниками та ритейлерами.

"Ми бачимо, що всі основні виробники навпаки готові посилювати доставку до місць реалізації продукції, щоб уникнути будь-якого дефіциту", - сказав він.

"З іншого боку, ми аналізували товари, брак яких можлива на внутрішньому ринку - це хліб, гречка та сало. Ці продукти в принципі не експортуються і немає сенсу вводити заборону, оскільки вони розраховані на внутрішнє споживання", - додав Качка.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів у зв'язку з поширенням коронавірусу прийняв рішення ввести в Україні карантин з 12 березня по 3 квітня.

16 березня президент України Володимир Зеленський закликав уряд заборонити експорт окремих продуктів харчування, поки що Кабмін не сформував перелік таких товарів.

Агроекспортери закликали не допустити зупинки експорту зернових і олійних культур у зв'язку з закриттям більшості прикордонних пунктів пропуску на кордоні через загрозу епідемії коронавірусної інфекції в Україні.