Українська влада, громадські організації і 4 великі виробники молочної продукції - «Лакталіс Україна», «Мілкіленд Україна», «Вімм-Білль-Данн Україна» та «Данон-Україна» запустили інформаційно-освітній проект «3 молочні продукти в день», метою якого є збільшення виробництва і споживання молочних продуктів у країні. Про це учасники заявили під час його презентації у студії телеканалу «ТВі»

«У разі успішної реалізації цієї програми ми розраховуємо, що споживання (молока і молочних продуктів - УНІАН) збільшиться на 5-6% і що ми дійсно зможемо - не тільки ці 4 компанії, але і весь переробний молочний бізнес України - збільшити своє виробництво на 5-6%», - повідомив гендиректор компанії «Вімм-Білль-Данн» в Україні Андрій Наумов.

За даними Асоціації дієтологів України, річне споживання пакетованих молочних продуктів в Україні становить близько 22 кг на людину на рік. При цьому аналогічний показник в Росії досягає 45 кг, у Польщі - 72. Президент Асоціації Олег Швець також наголосив, що дефіцит кальцію і вітаміну D, які містяться в молочних продуктах, відчуває близько 50% дорослого населення України і майже 80% дітей. Водночас експерт уточнив, що зазначені 3 молочні продукти для ефективного засвоєння повинні бути нежирними. Крім того, за словами начальника управління громадського здоров'я МОЗ України Алли Григоренко, бажано, щоб ці продукти були різними.

Відео дня

Як зазначив учасник проекту - гендиректор компанії «Мілкіленд Україна» Костянтин Лапцов, проект передбачає стимулювання споживання молочних продуктів для поліпшення здоров'я нації. До того ж основними напрямами роботи стануть інформаційна кампанія за допомогою соціальної телевізійної і зовнішньої реклами, відвідування виробничих потужностей, проведення національного проекту з незалежного тестування пакетованих молочних продуктів, а також консультацій щодо достатності споживання кальцію в торгових точках (йдеться про проект «Денситометрія» для вимірювання щільності кісткової тканини).

«Стартова сума інвестицій в проект - близько 2-4 млн грн. Але загальна вартість проекту буде в 3-4 рази більше», - зазначив учасник програми Даріо Маркетті, генеральний директор компанії «Данон-Україна».

Як повідомляв УНІАН, за даними Держстату виробництво обробленого молока в Україні в 2012 році зросла в порівнянні з обсягами виробництва в 2011 році на 6% - до 909 тис. тонн, виробництво жирних сирів - виросло на 7,6% до 166 тис. тонн, свіжих неферментованих і кисломолочних сирів - на 4,4% до 78,6 тис. тонн.