Зерно, з якого виготовляють борошно для хліба, теж змінилося в ціні / фото УНІАН

В Україні подорожчало зерно, найбільше - соя та пшениця. Про це повідомляє Українська універсальна біржа. На ціну вплинули декілька факторів. ЄС побоюється дефіциту збіжжя через суху та спекотну погоду у Франції та Німеччині, а також через продовження заборони на постачання агропродукції з України.

Як йдеться в сюжеті "Сніданку з 1+1", найбільш імпульсивно на вартість українського зерна вплинув підрив росіянами Каховської греблі, коли вода затопила велику територію на півдні України.

"Це був просто спекулятивний стрибок в один день, це була емоційна реакція на невідому велику подію, вплив якої важко було оцінити", - каже економіст Сергій Фурса.

Найбільше за тиждень підскочила ціна фуражної пшениці, з якої виготовляють корм для тварин, - майже на 2%. Зерно, з якого виготовляють борошно для хліба, теж змінилося в ціні. Пшениця третього класу додала близько 0,5%, а другого класу - навпаки подешевшала.

Врешті за кілька днів вартість збіжжя повернулася до попереднього рівня, і на вартість хліба в Україні це ніяк не вплине, пояснює Фурса.

"Ціни врівноважилися, і насправді вибух на греблі Каховської ГЕС жодним чином не вплине на ціну хліба. Впливає інфляційна динаміка. Зараз ми побачимо сповільнення інфляції, тобто ціни зростають, але помірніше, ніж зростали минулого року", - каже економіст.

За даними аналітиків аграрного ринку, українці зараз не відчувають коливання цін на зерно. На подорожчання збіжжя, яке експортується, підрив Каховської ГЕС теж не вплине, адже порти у підтопленому регіоні не залучені в роботу "зернового коридору".  Зараз зростання цін на зерно зупинилося, і надалі, ймовірно, вони будуть поступово знижуватися.

Наслідки підриву Каховської ГЕС для агросектора України

У ніч на 6 червня 2023 року Росія підірвала дамбу Каховської ГЕС, чим спричинила страшну катастрофцу. Затоплено низку населених пунктів, велика кількість полів залишилася без зрошення. Навіть коли вода спаде, вони навряд чи будуть придатними для ведення с/г.

Аграрії попереджують, що українці на тривалий час можуть забути про херсонські кавуни та помідори

В ООН попередили, що підрив окупантами Каховської ГЕС спричинить зростання цін на продукти та спровокує проблеми з водопостачанням для сотень тисяч людей.

Вас також можуть зацікавити новини: