В енергетиці ситуація є менш загрозливою / фото Микола Тис, УНІАН

Якщо бойові дії в Україні затягнуться і посівна кампанія провалиться, світ чекає серйозний сплеск цін на продовольство.

Про це в інтерв'ю Forbes заявив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук. Так він прокоментував, у якому зовнішньому середовищі Україні доведеться відбудовуватися після війни.

"Є кілька сценаріїв. Війна в Україні дуже сильно впливає на міжнародні ринки продовольства та енергетики. Якщо бойові дії затягнуться і посівна кампанія в Україні провалиться, світ чекає серйозний сплеск цін на продовольство. За нашими оцінками, це означає на 40–50% вищі ціни на важливі види продовольства у світі, зокрема на зернові, упродовж наступних 12 місяців, ніж за протилежного сценарію, коли посівна пройде більш-менш нормально", - заявив Ніколайчук.

Відео дня

За його словами, в енергетиці ситуація є менш загрозливою: на ціну нафти впливають багато різних факторів.

"Котирування спочатку підскочили майже до 140 $/барель, а потім знизилися до 100 $/барель та нижче. Причина – не лише поява на горизонті перспектив завершення війни в України, а й події навколо Ірану, новий сплеск коронавірусу в Китаї і так далі. Росія, звісно, великий постачальник, але компенсувати її втрату світ зможе. З продовольством такого не скажеш: швидко замістити ті обсяги, які постачає Україна, неможливо", - підсумував він.

Раніше Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив про загрозу масового голоду і продовольчої кризи в світі у зв’язку з російсько-українською війною.

Вас також можуть зацікавити новини: