Закон збільшує податок на дохід за договорами страхування / фото УНІАН Володимир Гонтар

Верховна Рада ухвалила закон про агрострахування, яким зокрема запроваджується державне страхування врожаїв, постраждалих внаслідок погодних катаклізмів.

Як повідомляється на сайті парламенту, за прийняття законопроекту "Про внесення змін до Податкового кодексу щодо удосконалення правового регулювання страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою" проголосували 311 народних депутатів при необхідному мінімумі у 226 голосів.

Читайте такожРяд осіб не будуть допущені до ринку землі - Мін'юст

Відео дня

Зокрема, закон збільшує податок на дохід за договорами страхування сільськогосподарської продукції на 0,5 процентних пункту з метою спрямування цих коштів на підтримку страхування сільгосппродукції.

При настанні страхового випадку аграрій отримає часткове відшкодування страхових платежів у розмірі до 60%.

Також зазначається, що на сьогодні ринок агрострахування становить близько 250 млн грн. Введення державної підтримки агрострахування забезпечить тільки у 2021 році зростання цього ринку до 1,4 млрд грн, а додаткові надходження до державного бюджету тільки з цього податку складуть близько 40 млн гривень.

Як зазначив міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко у своєму Telegram-каналі, агрострахування є метою Міністерства, передбаченої в урядовій стратегії розвитку до 2030 року.

"Цей критично важливий інструмент дозволить нам підтримати агросектор ризиків. В умовах великої волатильності погодних факторів, відтепер держава забезпечить і гарантуватиме аграріям стабільний дохід незалежно від зовнішніх обставин. Нарешті ці механізми ми зможемо втілювати в життя", - написав він.

Агрострахування в Україні

У 2017 році Міністерство аграрної політики та продовольства планувало розробити механізм страхування сільгоспвиробників від стихійних лих, але досі такий напрямок підтримки був відсутній.

Експерти та політики неодноразово відзначали, що в сучасних умовах зміна клімату агрострахування стане надійним і прозорим інструментом підтримки сільгоспвиробників, який мінімізує ризики аграріїв.