Ілюстрація REUTERS

Прибуток ресторанів і кафе в Україні в травні наблизилася до 50% від докарантинних показників лютого поточного року, тоді як найважчим місяцем для рестораторів став квітень: виручка українських закладів громадського харчування в той місяць становила лише 26% від лютневих обертів.

Читайте такожЗ України йде сервіс з доставки їжі Über Eats

Про це свідчать результати дослідження компанії по автоматизації кафе, ресторанів і магазинів Poster, яке базується на неперсоналізованих даних про продажі 4000 закладів громадського харчування України за період з лютого по травень 2020 року.

Відео дня

"Найважчим місяцем для рестораторів став квітень: виручка українських закладів громадського харчування в той місяць становила лише 26% від лютневої. У травні цифри дісталися до 50% від докризових. У другій половині травня влади почали поступове послаблення карантину, а ресторанам дозволили відкрити літні майданчики. Через тиждень кількість закладів підскочив відразу на 18%, тоді як у квітні зріст не перевищував 2-3%", - сказано в результатах дослідження.

Таким чином, на 31 травня в Україні відновили діяльність 70% закладів громадського харчування, а середня виручка після відкриття літніх майданчиків становила 50% від докризової, тоді як на початку квітня цей показник становив 33% і 22% відповідно.

Також повідомляється, що за чотири тижні квітня-травня просадка по обороту у невеликих ресторанів середнього та невисокого сегменту становила в середньому 58% у порівнянні з чотирма тижнями до введення карантину, у барів — 53%, бургерні та кафе втратили 45% і 43% відповідно, кав'ярні - 12%, тоді як найменше втратили заклади, які й до карантину працювали лише на доставку, — всього на 4%.

Ілюстрація REUTERS

"Квітень став найважчим місяцем для рестораторів - лише одне з трьох закладів в той період змогла перебудуватися на роботу з доставкою і продовжило роботу. Зараз ситуація трохи відіграє тому: заклади працюють на летниках, а в епідеміологічно стабільних областях починають роботу і в залі. Але оборот закладів поки ще дуже далекий від докризового", - наводяться в повідомленні слова CEO та співвласника компанії з автоматизації ресторанів Poster Родіона Ерошека.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів з 12 березня ввів загальнонаціональний карантин для протидії поширенню коронавірусної інфекції. З 17 березня заклади громадського харчування (ресторани, кафе), торгово-розважальні центри, інші установи розважальної діяльності, фітнес-центри, заклади культури мають тимчасово припинити свою роботу. Дозволено було надавати послуги з громадського харчування з застосуванням адресної доставки замовлення за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту.

З 22 травня Україна перейшла до адаптивної моделі карантину. Уряд послабив загальнонаціональні обмежувальні заходи, але вони будуть діяти тільки в тих регіонах, де дозволяє епідемічна ситуація.

З 11 травня Кабмін дозволив роботу кафе і ресторанів на відкритих (літніх) майданчиках просто неба за умови дотримання відстані не менше 1,5 метра між місцями для сидіння за сусідніми столами.

Довідка УНІАН. Poster - перша хмарна система автоматизації для закладів в Україні. Компанія заснована на початку 2013 року, її послугами на сьогодні користуються понад 12 тисяч бізнесів в 90 країнах світу.

Дослідження компанії Poster базується на операційних даних близько 4000 закладів України. Дані являють собою агрегований неперсоналізовану статистику. Вважається, що заклад не зупинило роботу на карантині, якщо були продажу протягом хоча б половини днів карантину.