Українські торговельні мережі закуповують огірки в Росії / фото 1zoom.ru

В Україну масово завозять парникові огірки з Росії через те, що вітчизняні фермери мають проблеми з вирощуванням і реалізацією продукції. Зокрема, через високі ціни на енергоресурси.

Про це заявив "Обозревателю" виконавчий директор Дискусійного економічного клубу Олег Пендзін.

"У нас на сьогоднішній момент основним постачальником парникових огірків є Російська Федерація. Чому? Для того, щоб виростити в українських умовах огірок в теплиці, необхідно опалювати електричною енергією, потрібно освітлювати тощо", - пояснює експерт.

Відео дня

За словами експерта, енергоресурси в РФ сьогодні дешевше, ніж в Україні, а наші торгові мережі при закупівлі продукту піклуються тільки про власну вигоду.

Читайте такожВ Україні злетіли ціни на овочі: що подорожчало найбільше

"Торгова мережа працює з максимально дешевим продуктом. Вона не буде укладати угоди на один огірок вітчизняного виробника. Їх цікавлять певні обсяги, умови поставки, що виконуються секунда в секунду. Їх цікавить гарантія поставки тієї чи іншої продукції на полиці супермаркету", - підкреслив Пендзін.

"Крім того, вихід продукту на полицю супермаркету коштує грошей. І не завжди український фермер згоден це оплачувати", - додав він.

Експерт також розповів, що в країнах ЄС фермери мають значну державну підтримку. Крім цього, в Євросоюзі захищають свої ринки від імпорту.

"В Угоді про вільну торгівлю з Європейським Союзом ми з величезним подивом побачимо квоти на поставку української аграрної продукції на європейський ринок на рівні 3-5% загального обсягу виробництва цієї продукції в Україні", - резюмував він.

Раніше повідомлялося, що Україна вперше почала імпортувати тепличні огірки з Росії. Примітно, що ввезення російського огірка виявився вигідним, навіть з урахуванням 10% мита.