Ілюстрація REUTERS

Стан ярових зернових культур на території більшості областей України значно покращився.

Читайте також"Мелітопольська черешня": Україна отримає новий географічний бренд

Про це повідомляє прес-служба Національної академії аграрних наук (НААН).

Відео дня

"Завдяки гарному зволоження верхніх шарів ґрунту та утриманню помірних температур повітря, що спостерігалося в другій половині травня і на початку червня, стан ярих зернових культур на території більшості областей істотно покращився", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що стан кукурудзи в більшості областей України хороший.

Водночас, за даними НААН, у південних областях України стан озимих культур залишається досить складним.

"В окремих районах Одеської, Херсонської, Миколаївської та Запорізької областей стан озимих культур залишається досить складним: значна зрідженість посівів, слабке і нерівномірний розвиток рослин безумовно позначиться на їх продуктивності, так і валових зборах зернової продукції в регіоні", - йдеться в повідомленні.

Експерти НААН зазначають, що загальний недобір зерна озимих зернових культур може становити до 50% та більше, хоча це значною мірою залежатиме від подальших погодних умов.

Як повідомляв УНІАН в Укргідрометцентрі вважають, що травневі дощі сформували умови для рекордного врожаю кукурудзи у 2020 році.

Цього року Мінекономіки очікує врожай зернових на рівні 65-68 мільйонів тонн.

Урожай зернових в Україні у 2019 році становив рекордні 75 мільйонів тонн, з них кукурудзи – 35,8 мільйона тонн, пшениці – 28,3 мільйона тонн.