Фото ua.depositphotos.com

Зняття ембарго на поставку добрив з Росії покладе українську хімічну галузь, призведе до найжорстокішого дефіциту добрив, а значить і зростання ціни на них.

До такого висновку прийшли аналітики, склавши баланс Євразійського ринку мінеральних добрив, пише видання Hubs. 

"Слідом за бурхливою сьогодні по всій Європі, включаючи Україну, енергетичною кризою (і особливо кризою на ринку газу, яка безпосередньо загрожує Україні зупинкою промислових підприємств) до нас може прийти й інша криза – продовольча", – йдеться в статті.

Відео дня

Журналісти опублікували консалтингові дані "Укрпромзовнішекспертизи" і Союзу хіміків України, з яких випливає, що сьогодні в країнах Євросоюзу через високі ціни на газ (сировина для виробництва азотних добрив) відбувається різке скорочення виробництва міндобрив. Протягом останніх двох місяців виробництво азотних добрив в ЄС впало на 40%. Очікуваний річний дефіцит продукції в ЄС в такому випадку складе 9,2 млн т (у діючій речовині – азот). Україна в рік споживає близько 1,7 млн т добрив (у діючій речовині). Цю потребу внутрішнього ринку можна повністю задовольнити за рахунок власних виробничих потужностей.

Але, як вважають аналітики, якщо відкрити український ринок для імпорту продукції з РФ, то він змусить зупинитися українських виробників – вони просто не зможуть витримати цінову конкуренцію, оскільки ціни на газ в Україні і Росії відрізняються вже в десятки разів.

"Це, в свою чергу, призведе до збільшення дефіциту в регіоні Україна-ЄС ще на 1,7 млн. т в діючій речовині... Тобто, дефіцит зросте майже до 11 млн т в діючій речовині (9,2 + 1,7)", – наводять журналісти консалтингові розрахунки.

При цьому основні суміжні країни-продуценти (Росія, Білорусь, Казахстан, Узбекистан, Туреччина) зможуть додатково запропонувати всього близько 1,5 млн т добрив. Це сумарні незадіяні потужності в цих країнах. "Тобто, виробники сільгосппродукції, у разі зняття ембарго, можуть навесні і зовсім залишитися без добрив за будь-якою ціною", - йдеться в публікації

Журналісти приходять до висновку, що в разі скасування заборони на ввезення українські аграрії, та й Україна в цілому, стануть заручниками пріоритетів російських виробників в питанні напрямків поставок добрив. Адже не можна скидати з рахунків і політичний фактор. Росія навряд чи упустить випадок підвісити Україну ще й на гачок залежності від поставок добрив.

"У цьому випадку експерти ставлять логічне запитання: якщо уряд раптом вирішить відкрити ввезення російських добрив в Україну, то чим це буде відрізнятися від політичного табу на прямі поставки газу?.. І вже якщо країна взяла курс на енергетичну незалежність, то очевидно і логічно дотримуватися такої політики і на промислових ринках", - підсумовують журналісти.

Нагадаємо, ембарго на ввезення мінеральних добрив з Росії вступило в дію в липні 2019 року. Днями в ЗМІ з'явилася інформація про те, що українська влада під впливом лобістів планує скасувати заборону на ввезення добрив з Росії. Лобісти вже нібито знайшли підтримку в Мінагрополітики і ведуть активні переговори з Кабміном. Озвучувана ними позиція полягає в тому, що мовляв в Росії можна буде купити добрива дешевше і це дозволить забезпечити ними аграріїв за прийнятною ціною до весняної посівної.

Як заявив віце-президент Союзу хіміків України Ігор Гольченко, таке скасування навряд чи призведе до досягнення декларованої лобістами мети – забезпечення аграріїв достатньою кількістю добрив за прийнятною ціною.