Молочні продукти в 2023 році подорожчали на 10-15% / фото УНІАН

В Україні протягом січня зросли ціни на більшість молочних продуктів. Як повідомляє аналітик Асоціації виробників молока Георгій Кухалейшвілі, подешевіли лише молоко пастеризоване, йогурт питний, сир Маасдам вітчизняного виробництва і майже не змінилися ціни на йогурт ложковий та сир Голландський.

"З одного боку, помітне незначне підвищення цін до 1% на такі молочні продукти, як кефір, сметана, йогурт в стаканах, вершкове масло "Селянське" виробництва "Люстдорф", сири Український та Голландський. Молоко пастеризоване жирністю 2%, сир Маасдам вітчизняного виробництва та йогурт питний навіть подешевшали", - зазначив він.

З іншого боку, за словами експерта, в січні виросли ціни на 4% і вище на вершкове масло інших вітчизняних брендів жирністю від 72,5% до 73%, на сир кисломолочний, на сири Гауда та Моцарелла.

Відео дня

Кухалейшвілі прогнозує подальше підвищення цін на кисломолочну продукцію, тверді та напівтверді сири, вершкове масло, оскільки проблема дефіциту молока-сировини в Україні нікуди не зникла.

"Незважаючи на те, що в 2023 році молочно-товарні ферми вийшли за обсягами надоїв на довоєнні рівні, їх потужності все одно не вистачає щоби компенсувати різке скорочення виробництва молока в господарствах населення. Крім того, виробляти молоко фермерам стало дорожче через зростання тарифів на електроенергію, паливо-мастильні матеріали, добрива, ветеринарні препарати, засоби захисту рослин, сільгосптехніку та комплектуючі", - пояснює він.

Аналітик підкреслив, що в 2023 році середньорічна ціна на молоко-сировину в Україні виросла на 14% порівняно до 2022 року, а молочні продукти в розрізі року в супермаркетах подорожчали на 10-15%.

Ціни на молочку в Україні

В Україні вартість молока б’є рекорди. Як повідомили у Спілці молочних підприємств України, у другому півріччі 2023 року ціни на молоко суттєво зросли - як у гривні, так і у перерахунку на євро.

При цьому, за словами експертів, молочка в Україні може ще більше подорожчати. На думку аналітиків "Інфагро", ціни на свіжі молочні продукти продовжать зростати і до весни деякі з них подорожчають ще на 5-7%.

Вас також можуть зацікавити новини: