Заступник голови ОП нагадав громадам про їхню відповідальність за землю у нових умовах

Земельна реформа виходить на фінішну пряму, вже скоро в Україні запрацює цивілізований відкритий ринок землі.

Про це у вівторок, 25 травня, заявив заступник голови Офісу Президента та координатор програми Володимира Зеленського «Велике будівництво» Кирило Тимошенко під час форуму «Україна 30. Земля».

«Хто міг би подумати 2 чи 3 роки тому, що ви зможете сьогодні зайти, наприклад, до відкритого порталу геоданих або взяти участь в аукціоні на землю просто зі свого мобільного телефону. Цього не було 2 роки тому, ми навіть не могли про це подумати… Але завдяки Президенту України, Верховній Раді, Кабміну, громадам усі ми домоглись того, що земельна реформа вийшла на новий рівень і вже пішла з великою швидкістю. Ми вже практично на фіналі того, аби запрацював повністю відкритий ринок землі», - заявив Кирило Тимошенко.

Відео дня

За словами заступника голови ОП, одну з ключових ролей зіграло підписання Президентом Володимиром Зеленським законопроєкту №2194 «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин», який фактично є земельною конституцією для громад.

«Якщо розглядати цю ситуацію у співвідношенні роботи з громадами, Кабміном та Офісом Президента з боку регіональної політики, ми в першу чергу зацікавлені у тому, аби громади почали управляти землею, яка там є. Саме тому ми передали землю громадам», - додав Кирило Тимошенко.

Заступник голови ОП заявив, що земельна реформа принесе додаткові кошти громадам, що дозволить у тому числі спрямувати їх на розвиток інфраструктури.

«Ми, особливо в рамках «Великого будівництва» зацікавлені у тому, аби громади також співфінансували проєкти, які будуються, це, в першу чергу, соціальна інфраструктура: і школи, і садочки, і дороги тощо», - сказав Кирило Тимошенко.

При цьому, додав він, передача державної землі у комунальну власність – це для громад не тільки можливості, а й відповідальність за те, "що буде на землі у громаді, хто буде нею управляти".

Нагадаємо, заступник голови Офісу Президента, координатор програми "Велике будівництво" Кирило Тимошенко повідомив, що в планах програми президента на 2021 рік – продовження розвитку соціальної інфраструктури: школи - 95, садочки - 70, стадіони - 80, басейни – 29, приймальні відділення у лікарнях - 177 об'єктів.