Без інвестицій компанія може скоротити видобуток газу на мільярд кубів / фото УНІАН

За відсутності належного рівня інвестицій в 2019 році найбільша в Україні газодобувна держкомпанія "Укргазвидобування" може скоротити видобуток газу на 1 мільярд кубометрів, заявив журналістам директор інтегрованого газового бізнесу НАК "Нафтогаз України" Андрій Фаворов.

Читайте такожУкраїна цього року вже видобула майже 2 мільярди кубів газу

"За песимістичного сценарія буде втрата 1 мільярд кубометрів. При цьому мінус 1 мільярд кубометрів нашого видобутку – це плюс 1 мільярд кубометрів імпорту", - сказав він.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, за словами Фаворова, зниження норми відрахувань "Нафтогазом" до державного бюджету дивідендів до 30% з 75% від чистого прибутку дозволило компанії отримати необхідний інвестиційний ресурс для істотного нарощування видобутку газу і виходу протягом 5 років на самозабезпечення паливом. Також важливою умовою є приведення цін на газ для населення до ринкового рівня.

"Укргазвидобування" в 2018 році, порівняно з 2017 роком, збільшило видобуток природного газу на 1,6% - до 15,496 мільярда кубометрів.

Довідка УНІАН. "Укргазвидобування" – найбільша газовидобувна компанія України, частка якої в загальному обсязі видобутку вуглеводнів в країні становить понад 70%. 100% акцій компанії належать державному холдингу "Нафтогаз України".

Згідно з урядовою програмою з нарощування видобутку та скорочення споживання, планувалося, що до 2020 року показник видобутку держкомпанії "Укргазвидобування" зрівняється з показником споживання секторів населення і теплокомуненерго і становитиме 20 мільярдів кубометрів газу.