У ЄС вже відмовляються від переведення стрілок годинників / фото УНІАН

Україна за прикладом Європейського Союзу могла б відмовитися від переведення стрілок годинника на літній і зимовий час.

Таку думку висловив експерт з енергетичних питань Геннадій Рябцев, передає «Обозреватель». За його словами, на сьогоднішній день немає розрахунків, які б підтверджували доцільність переведення стрілок.

Читайте такожКомітет Європарламенту схвалив скасування переходу на літній та зимовий час з 2021 року

Відео дня

"Раніше були проблеми з нестачею електроенергії в пікові години. Для цього треба було зміщувати пікові години, розтягувати їх на кілька годин вранці та ввечері. Зараз такої проблеми немає", – пояснив експерт.

"Людиноцентрична політика, яка реалізується в країнах Європейського Союзу, полягає в тому, що, коли зміщуються години, це фізіологічно шкодить людині. Виходячи з цієї тези, людина ставиться вище питань економії електроенергії", – додав він.

За словами Рябцева, переведення стрілок в Україні залежить лише від рішення виконавчих органів влади, і її необхідність не підкріплена жодними розрахунками.

"Наскільки мені відомо, таких розрахунків немає. Ми користуємося з радянських часів розрахунками радянського Держплану. Наприклад, мені особисто значно краще прокидатися і засинати, коли час на годиннику збігається з сонячним часом", – додав експерт.