Чотири облгазу оштрафовані на 3,4 млн грн за донарахування в платіжках / фото УНІАН

В результаті проведених перевірок Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) наклала штраф за невиконання рішення регулятора про заборону донарахувань в платіжках за газ на чотирьох операторів газорозподільних мереж у загальній сумі 3,4 мільйона гривень.

Читайте такожОблгази Фірташа продавали промисловості газ, призначений для населення - Коболєв

Таке рішення регулятор прийняв на засіданні сьогодні.

Відео дня

Рішення регулятора торкнулося компаній "Хмельницькгаз", "Закарпатгаз", "Івано-Франківськгаз" і "Харківгаз", при цьому штрафні санкції для кожного оператора ГРС становлять 850 тисяч гривень, що є максимальною сумою фінансового покарання в даному випадку.

Регулятор наклав штраф за порушення ліцензійних умов і невиконання рішень НКРЕКП про заборону донарахувань, а також зобов'язав провести перерахунки за тим конкретним споживачам, за якими проводилася перевірка - до 12 квітня 2019 року.

Крім того, Нацкомісія своїм рішенням зобов'язала зробити перерахунок додаткових нарахувань за весь період, починаючи з жовтня 2018 року, за всім споживачам, за якими здійснювалися такі донарахування.

В рішення також було внесено пункт про подання звернення в Антимонопольний комітет для проведення розслідування про зловживання монопольним становищем компаніями.

Як повідомили УНІАН представники групи "Регіональна газова компанія" ("РГК"), до складу якої входять вищезазначені оператори ГРС, компанії мають намір оскаржувати рішення регулятора про накладення штрафу у судовому порядку.

Крім того, в "РГК" зазначили, що за оператору "Івано-Франківськгаз" рішення про накладення штрафу було прийнято всупереч рішенню суду, який у листопаді 2018 року призупинив Постанову НКРЕКП про заборону приводити газу до стандартних умов.

"На сьогодні заборона на приведення газу до стандартних умов стосовно "Івано-Франківськгаз" не діє, є відповідне рішення суду", - підкреслили в компанії.

Як повідомляв УНІАН, 22 березня в результаті проведених перевірок Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) наклала штраф за невиконання рішення регулятора про заборону донарахувань в платіжках за газ на трьох операторів газорозподільних мереж у загальній сумі 2,55 мільйона гривень.

Перевірки "Вінницягазу", "Волиньгазу" та "Київоблгазу", які входять до групи "Регіональна газова компанія", що належить бізнесменові Дмитру Фірташу, показали незаконність додаткових нарахувань обсягів газу побутовим споживачам з використанням коефіцієнтів.

У березні НКРЕКП почало перевірки восьми операторів газорозподільчих систем в Україні за фактом виставлення ними завищених сум у платіжках за газ для населення наприкінці минулого року.

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, у лютому цього року отримала дозвіл від Державної регуляторної служби України на проведення позапланових перевірок 20 операторів газорозподільчих систем на предмет донарахування в платіжках споживачів.