Термін надання юридичних послуг - до кінця 2019 року / фото УНІАН

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» уклала контракт із норвезькою компанією Wikborg Rein Advokatfirma AS на надання юридичних послуг із захисту інтересів України в судових спорах проти російського «Газпрому», на суму 14 млн євро.

Читайте такожКитай надасть «Нафтогазу» страхову квоту на $1 мільярд

Про це повідомляється в системі державних закупівель Prozorro.

Відео дня

Зазначається, що предметом договору є надання компанією з Норвегії захисту прав та інтересів України під час урегулювання спору між НАК «Нафтогаз України» і ПАТ «Газпром».

Згідно з угодою, строк надання юридичних послуг - до кінця 2019 року, а вартість всього контракту - 14 мільйонів євро.

Документом передбачено погодинну оплату послуг іноземних фахівців, так, приміром, година роботи партнера і старшого консультанта становить 475 євро, а ставки юристів коливаються від 260 до 350 євро на годину.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці лютого 2018 року російський монополіст «Газпром» програв судову тяжбу з «Нафтогазом» у Стокгольмському арбітражі з транзитного контракту, за рішенням якого російська компанія повинна виплатити українській стороні 4,6 млрд дол.

З урахуванням рішення арбітражу за контрактом на поставки газу, остаточна сума розрахунків між компаніями становить 2,6 млрд дол. на користь «Нафтогазу».

На тлі програшу «Газпром» заявив про намір розірвати контракт на поставку і транзит газу з Україною в судовому порядку. У 20-х числах березня 2018 року «Газпром» офіційно повідомив «Нафтогаз» про те, що він відмовляється виконувати рішення арбітражу.

Наприкінці травня «Нафтогаз України» почав процес примусового стягнення з «Газпрому» боргу в 2,6 млрд дол. у зарубіжних судах. Процеси зі стягнення проходять в Англії, Швейцарії та Нідерландах. Серед активів, як цікавлять українську сторону, - акції компаній-операторів газопроводів «Північний потік-1» і «Північний потік-2».

Кожен день прострочення платежу призводить до нарахування пені «Газпрому» на користь «Нафтогазу» в розмірі 0,5 млн дол., і станом на кінець листопада 2018 року загальна сума боргу досягла 2,7 млрд дол.

Довідка УНІАН. Компанія Wikborg Rein представляла інтереси покупців у сфері енергетики та природного газу в більш ніж 20 арбітражних розглядах щодо ціни на газ, а також у близько 40 офіційних переговорах щодо перегляду ціни на газ із 2001 року. Компанія також має успішний досвід ведення справ проти «Газпрому». Зокрема, Wikborg Rein супроводжувала арбітражне провадження у справі RWE CZ проти Gazprom Export. Провадження завершилось у 2013 році винесенням рішення на користь RWE. Компанія також має значний досвід позасудового врегулювання спорів про зміну ціни на газ.

«Нафтогаз» співпрацює з компанією з 2014 року.