РФ незаконно використовує українські родовища в Криму / фото УНІАН

Росія незаконно використовує родовища газу в Криму, які належать Україні, і вже видобула 9,2 млрд кубометрів блакитного палива, якого вистачило б на рік роботи всієї вітчизняної промисловості.

Читайте такожВтрата активів "Нафтогазу" в Криму: РФ відмовилася визнавати рішення Гаазького арбітражу

Про це повідомляє прес-служба Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» з посиланням на слова генерального директора «Чорноморнафтогазу» Світлани Нєжновою.

Відео дня

««РФ досі видобуває газ. І станом на сьогодні РФ нелегітимно зі всіх родовищ, які належать Україні, вже видобула 9,2 млрд м куб», - цитує прес-служба Нєжнову.

Як відзначили в компанії, зараз Росія використовує надра дев'яти українських родовищ держкомпанії «Чорноморнафтогаз». Здобутих там обсягів газу вистачило б на рік роботи всієї промисловості України.

«Ми втратили бурові установки, газопроводи, власний флот та адмінбудівлі. Збитки оцінюємо в $5 млрд. Тож, Нафтогаз звернувся з позовом проти Росії про стягнення збитків до арбітражного трибуналу в Гаазі відповідно до двосторонньої угоди про взаємний захист інвестицій між Україною та Росією», - йдеться в повідомленні НАК.

У «Нафтогазі» нагадали, що в березні 2019 року суд у Гаазі ухвалив рішення на користь нацкомпанії і постановив, що Росія відповідальна за незаконне захоплення активів компанії в Криму.

Як повідомляв УНІАН, «Нафтогаз України» очікує на початку 2020 року одержати рішення Міжнародного арбітражу в Гаазі про розмір компенсації за захоплені Росією активи компанії в Криму.

Навесні 2014 року Росія, порушуючи норми міжнародного права, анексувала Автономну Республіку Крим. В результаті анексії дочірня компанія «Нафтогазу» - «Чорноморнафтогаз» втратила свої основні активи (зокрема, бурові платформи "Петро Годованець" і "Україна"), а також доступ до родовищ природного газу на шельфі Чорного моря.