Ілюстрація REUTERS

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» очікує на початку 2020 року отримати рішення Міжнародного арбітражу суду в Гаазі про розмір компенсації за захоплені Росією активи компанії в Криму, повідомив на брифінгу голова держкомпанії Андрій Коболєв.

Читайте також"Нафтогаз" повернеться до розміщення євробондів після виборів – Коболєв

«Остаточне рішення щодо суми буде предметом наступного слухання, яке ми очікуємо цього року, і сподіваємося десь на початку наступного року отримати рішення щодо суми компенсації», - сказав він.

Відео дня

Нагадаємо, Міжнародний арбітражний суд у Гаазі визнав незаконною експропріацію Росією активів Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» в Криму.

Як повідомляв УНІАН, навесні 2014 року Росія, порушуючи норми міжнародного права, захопила Кримський півострів. Внаслідок цієї анексії дочірня компанія «Нафтогазу» - «Чорноморнафтогаз» втратила свої основні активи (зокрема, бурові платформи "Петро Годованець" і "Україна"), а також доступ до родовищ природного газу на шельфі Чорного моря.

Для захисту своїх інтересів у жовтні 2016 року «Нафтогаз» ініціював арбітражне провадження відповідно до Угоди між Кабінетом міністрів України і урядом РФ про заохочення та взаємний захист інвестицій, більш відомої як російсько-українська двостороння інвестиційна угода.

15 вересня 2017 року у «Нафтогазі» повідомили, що держхолдинг подав позов проти Росії з вимогою відшкодувати 5 млрд дол. збитків від анексії. З урахуванням очікуваних відсотків сума вимог «Нафтогазу» становить 8 млрд дол.