Названі дати слухань за позовом "Нафтогазу" до "Газпрому" / фото eer.ru

Попередні слухання за позовом НАК "Нафтогаз України" про арешт активів "Газпрому" в Люксембурзі заплановані на червень 2019 року.

Читайте також«Нафтогаз» уклав контракт з норвезькими юристами для судових спорів із «Газпромом»

Про це йдеться у квартальній звітності російській компанії за МСФЗ, передає liga.net.

Відео дня

У квітні "Газпром" для захисту своїх прав звернувся в суд Люксембургу з заявою про оскарження арешту і вступ в процес.

Також "Газпром" 24 травня оскаржив в Апеляційному суді Люксембургу рішення люксембурзького суду від 12 березня про визнання і приведення до виконання на території Люксембургу арбітражного рішення щодо транзиту. Дата розгляду апеляції не призначена.

Відповідно до звітності компанії, слухання в суді Нідерландів за аналогічною справою відбудуться в грудні 2019-го.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці лютого 2018 року російський монополіст «Газпром» програв судовий спір з «Нафтогазом» у Стокгольмському арбітражі щодо транзитного контракту, за рішенням якого російська компанія повинна виплатити українській стороні 4,6 млрд дол.

При цьому з урахуванням рішення арбітражу за контрактом на постачання газу остаточна сума розрахунків між компаніями становить 2,6 млрд дол. на користь «Нафтогазу».

На тлі програшу «Газпром» заявив про намір розірвати контракт на постачання і транзит газу з Україною в судовому порядку. У 20-х числах березня «Газпром» офіційно повідомив «Нафтогаз» про те, що він відмовляється виконувати рішення арбітражу.

Наприкінці травня «Нафтогаз України» почав процес примусового стягнення з «Газпрому» боргу в розмірі 2,6 млрд дол. в закордонних судах. Процеси зі стягнення проходять в Англії, Швейцарії та Нідерландах. Серед активів, які цікавлять українську сторону - акції компаній - операторів газопроводів «Північний потік-1» і «Північний потік-2».