Ціни на газ на біржах Європи суттєво впали / фото УНІАН

За умови виконання НАК «Нафтогаз України» індикаторів формування ціни на газ, які встановив уряд, ціна на блакитне паливо для населення повинна зменшитися приблизно на 700-800 грн за тисячу кубометрів.

Читайте також"Нафтогаз" назвав можливі ціни на газ для українців в липні

Про це під час Години запитань до уряду у Верховній Раді повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик.

Відео дня

«Прем'єр-міністр України неодноразово говорив про те, що ціни на газ не відповідають ринковим, і на останньому засіданні Кабінету міністрів України ми внесли зміни в 293-у Постанову, в якій встановили відповідні індикатори, за якими «Нафтогаз» має реалізовувати газ населенню. У разі виконання цих індикаторів ціна на газ зміниться в сторону зменшення приблизно на 700-800 грн», - сказав він.

За словами Насалика, в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості, аналізуючи індикатори цін на газ на біржах Європи, побачили, що там ціна на газ суттєво впала, тоді як на ринку України зросла.

«Я вважаю, що проблема «Нафтогазу України» в самому «Нафтогазі». Якщо НАК виконає зобов'язання з розділення в окремі структури, те, що проводив уряд, і газотранспортна система буде відділена, тоді НАК «Нафтогаз» займатиметься тим, чим повинен - бути одним з багатьох дилерів, які працюють на ринку України», - додав міністр.

Як повідомляв УНІАН, 5 червня під час засідання уряду прем'єр-міністр України Володимир Гройсман назвав компанію «Нафтогаз України» «ненаситним монополістом» через те, що компанія встановлює ціни на газ для населення вищі від ринкового рівня. Він сказав, що уряд створить групу, до якої ввійдуть Антимонопольний комітет, Державна фіскальна служба, Рахункова палата та Держаудитслужба для перевірки формування ціни на газ «Нафтогазом».

Тоді ж, 5 червня, віце-прем'єр-міністр Володимир Кістіон повідомив, що Кабінет міністрів ухвалив рішення, яке унеможливлює для «Нафтогазу» спекуляції з ціною газу, і що вже з червня нацкомпанія повинна знизити ціну на блакитне паливо для населення на 800-900 грн.