Олександр Лукашенко і Володимир Путін / фото REUTERS

Білорусі слід захищати свої інтереси в питанні компенсації збитку, отриманого внаслідок попадання в трубопроводи неякісної нафти з Росії.

Про це 7 червня гендиректору нафтопереробного заводу "Нафтан" Олександру Демидову заявив президент Білорусі Олександр Лукашенко під час візиту у Вітебську область. Запис опублікований на YouTube-каналі агентства БЕЛТА.

"Ти комерсант, ти керівник підприємства, для тебе повинен бути максимальний ефект, неважливо звідки: чи у виробництві, чи продав дорожче за рахунок маркетингу, або за рахунок компенсації збитку, який ти отримав. Не треба кричати, наступати і інше, але свої інтереси треба дотримуватись. Але повзати на колінах не треба. Треба сідати і по-діловому вирішувати", – сказав Лукашенко.

Відео дня

Читайте такожЄвропейські компанії відмовляються платити за "брудну" російську нафту

За його словами, він прочитав в ЗМІ, що від Росії висувають шкоди на суму до $800 млн.

"Але ми найбільше постраждали. А нам кажуть, що "ну, що там, білоруси, вони нічого не втратили". Як так? Тому треба стежити і дивитися, чому вони, наприклад, платять $800 млн шкоди, наприклад, а ми більше всіх постраждали – на $20 млн", – підкреслив президент Білорусі.

19 квітня білоруський концерн "Белнафтохім" заявив про різке погіршення якості нафти, що надходить по нафтопроводу "Дружба" з Росії. 22 квітня Мозирський НПЗ був виведений з ладу через неякісну російську нафту. 23 квітня Білорусь призупинила експорт світлих нафтопродуктів з РФ в Україну, Польщу та країни Балтії.

У ніч на 24 квітня Польща на невизначений термін зупинила транзит російської нафти по нафтопроводу "Дружба", 25 квітня до такого ж кроку вдалася Україна.

За попередньою оцінкою, обсяг неякісної нафти в трубопроводах системи "Дружба" на дільницях у Росії, Білорусі, Україні та Польщі становив близько 5 млн тонн.

Україна відновила транзит нафти в країни ЄС 21 травня, Польща має намір відкрити свою ділянку трубопроводу 10 червня.

За підрахунками агентства Bloomberg, нафтокомпанії і переробні підприємства можуть понести понад $1 млрд збитків від некондиційної російської нафти.

У Міненерго РФ оцінили збиток від брудної російської нафти в нафтопроводі "Дружба" менш ніж в $100 млн.