Ілюстрація REUTERS

Всю систему магістральних нафтопроводів «Дружба», робота якої була тимчасово припинена через надходження неякісної російської нафти, планується ввести у штатний режим роботи до 20 травня.

Читайте також«Роснефть» і «Лукойл» почали процедуру отримання дозволів на постачання пального в Україну - ЗМІ

Про це УНІАН повідомила прес-служба оператора нафтотранспортної системи України "Укртранснафта", посилаючись на план дій, який було узгоджено між нафтотранспортними компаніями.

Відео дня

«В результаті проведеної спільної роботи усіма залученими компаніями було узгоджено план дій, згідно з яким орієнтовно до 20 травня поточного року планується вийти на штатний режим роботи всієї системи магістральних нафтопроводів «Дружба», - пояснили в компанії.

У компанії також повідомили, що основним проблемним питанням економічного характеру в ситуації, що склалася, є недоотримання «Укртранснафтою» виручки від надання послуг з транзиту нафти до країн ЄС.

За інформацією компанії, на початок травня сума недоотриманої виручки від тимчасової зупинки транзиту досягає 29,2 млн грн.

Водночас прес-служба «Укртранснафти» наголосила, що поставки нафти на Кременчуцький нафтопереробний завод здійснюються у звичайному режимі системою Придніпровських магістральних нафтопроводів.

«На цю ділянку нафтопроводу не надходить російська нафта, тому ніякої загрози функціонуванню заводу у зв'язку з наявністю в нафтопроводі «Дружба» транзитної нафти зі зміненими якісними показниками не існує», - відзначили в держкомпанії.

Як повідомляв УНІАН, 6 травня «Укртранснафта» заявила про готовність відновити транзит російської нафти до Європейського Союзу.

25 квітня «Укртранснафта» вимушено призупинила транзит російської нафти по українській ділянці магістрального нафтопроводу «Дружба» у зв'язку з погіршенням якості продукту, що надходить.

Довідка УНІАН. Компанія «Укртранснафта» є оператором нафтотранспортної системи України, яка включає 18 нафтопроводів загальною довжиною 4569 км, 51 нафтоперекачувальну станцію (НПС), 11 резервуарних парків загальною місткістю 1010 тис. кубометрів. Роботу НПС забезпечують 176 насосних агрегатів загальною потужністю електродвигунів 356,9 тис. кВт.