Ілюстрація REUTERS

Оператор газотранспортної системи "Укртрансгаз" запропонував Молдові використовувати українську ГТС для прокачування європейського газу, а також закачати до підземних сховищ (ПСГ) України необхідний запас газу для того, щоб гарантувати постачання газу молдавським споживачам у разі труднощів з новим контрактом "Молдовагазу" і російського "Газпрому" з 2020 року.

Читайте такожПольща запропонувала Україні допомогу з транзитом газу

Про це повідомляє прес-служба НАК "Нафтогаз України".

Відео дня

"Україна зі свого боку готова підтримати Молдову - ми вже направили відповідний офіційний лист. Це цікава перспектива і для нас. Потужності української ГТС дозволяють молдавським компаніям закупити в ЄС і прокачати на свою територію необхідні для країни обсяги газу", - сказано в повідомленні.

При цьому в компанії зазначили, що також Молдова може закачати до українських ПСГ власний страховий запас газу на зиму - потужність з'єднань між Молдовою та Україною достатня для доставки газу зі сховищ споживачам в холодні місяці. Єдине, що необхідно - підписати угоду між операторами ГТС двох країн про взаємодію у всіх точках з'єднання відповідно до європейських правилам.

В НАК повідомили, що цього року закінчується термін дії контрактів не лише між "Нафтогазом" і "Газпромом", але й між "Молдовагазом" і російським монополістом.

"План Молдови полягав у тому, щоб диверсифікувати закупівлі за рахунок інтерконектора з Румунією, але його будівництво затяглося. Зараз наш сусід входить у переговори з "Газпромом" на слабких позиціях. Враховуючи це і непросту політичну ситуацію в Молдові, росіяни вже потирають руки", - сказано в повідомленні.

Довідка УНІАН. Чинний транзитний контракт України з російським "Газпромом" завершиться до 2020 року. Російський монополіст планує максимально скоротити транзит свого газу через територію України.

"Укртрансгаз" експлуатує 12 підземних сховищ газу загальною активною ємністю близько 31 мільярда кубометрів. Підземні сховища газу є складовою частиною системи газопостачання України та транзиту газу через її територію. Також компанія є оператором магістральних газопроводів, по яких природний газ транзитом надходить з Російської Федерації до країн ЄС.

В останні 10 років Україна використовує для забезпечення власних потреб лише 50-60% технічної потужності своїх сховищ. П'ять найбільших українських ПСГ знаходяться в західній частині України, всього в 160 кілометрах від кордону з Угорщиною.

100% акцій "Укртрансгазу" знаходяться у власності НАК "Нафтогаз України".