Ілюстрація / REUTERS

Навіть якщо глава "Газпрому" Олексій Міллер сьогодні піде у відставку, нормалізації відносин між Україною і Росією в газовій сфері чекати не доводиться.

Таку думку в коментарі Главреду висловив співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

Нагадаємо, російські ЗМІ повідомили, що Міллер про рішення покинути пост заявить під час зустрічі з директорами дочірніх структур, яка повинна відбутися в Санкт-Петербурзі. Також обговорюється ім'я можливого наступника - новим главою Газпрому називають чинного CEO Газпромнафти Олександра Дюкова.

Відео дня

"Чутки про відхід у відставку Міллера з'являлися неодноразово впродовж кількох останніх років. Але ця інформація не підтверджувалася. Але навіть у випадку його відходу очікувати зміни взаємин з Нафтогазом – наївно. Цілком очевидно, що такі базові речі визначаються не на рівні глави Газпрому, а вищого політичного керівництва Російської Федерації. Тому малоймовірно, що щось зміниться, там позиція дуже жорстка, вона не змінювалася і змінюватися не збирається", - вважає Марунич.

Читайте такожРФ і Угорщина домовилися про постачання газу в разі відсутності контракту на транзит через Україну

"Якщо порівнювати ставки транзиту при повному завантаженні трубопроводів, то на жаль, в Північному потоці-1, вони нижчі, ніж через українську, словацьку, чеську або іншу ГТС. І в цій ситуації важливий результат, скільки у результаті заплатять за газ. І політика дуже важлива, вона відіграє домінуючу роль, але не можна зводити тільки до неї весь цей спір між Москвою і Києвом", - уточнив Марунич.

Нагадаємо, 1 січня 2020-го закінчується термін контракту між Газпромом і Нафтогазом про транзит російського газу через Україну в Євросоюз.

За словами нового секретаря РНБО Олександра Данилюка, якщо з 2020 року Україна позбудеться статусу транзитера російського газу в Європу, держава втратить 3 млрд доларів доходів.

"Це питання як економічне, тому що якщо цього не відбудеться, то ми втрачаємо близько 3 млрд доларів доходів від транзиту газу. Але рішення також і геополітичне, бо якщо Україна, як країна-транзитер, не здійснює транзит газу, то ми просто стаємо об'єктом, а не суб'єктом", - сказав Данилюк в ефірі одного з телеканалів.