Ілюстрація REUTERS

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» вже у серпні може призупинити імпорт газу, який зараз закуповується для закачування до підземних сховищ, якщо у найближчий місяць не віднайде на це фінансові ресурси.

Читайте такожЄБРР може позичити "Нафтогазу" 60 мільйонів євро на закупівлю газу

Про це журналістам повідомив голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

Відео дня

«Якщо ми не знайдемо рішення фінансового питання у найближчий місяць, то вже у серпні ми будемо зупиняти імпорт для «Нафтогазу», - сказав він.

Як рішення фінансового питання Коболєв назвав варіанти з розстрочкою виплати дивідендів державі, можливість взяти кредит, або облігації. При цьому він зазначив, що кредитна лінія від європейських банків може викликати складність і дискусії з урядом, оскільки саме держава буде гарантом такої позики.

«Нам треба за липень знайти рішення, оскільки якщо ми пропустимо місяць імпорту, його потім надолужити неможливо. Є вузьке горлечко, і не докачавши газ у липні, у нас просто не буде того обсягу, який ми повинні закупити - 20 млрд куб. м», - пояснив він.

Як повідомляв УНІАН, раніше Коболєв заявляв, що Національній акціонерній компанії «Нафтогаз України» для виконання плану закачування газу до підземних сховищ газу (ПСГ) до опалювального сезону 2019/2020 років необхідно залучити 1 млрд дол. кредитних коштів, щоб закачати необхідні 20 млрд куб. м газу до сховищ на випадок припинення транзитного контракту з Росією.

Україна до початку опалювального сезону 2018-2019 років накопичила в ПСГ 17,2 млрд кубометрів газу, що є рекордним показником за останні шість років.

Довідка УНІАН. Чинний транзитний контракт України з російським «Газпромом» був укладений у 2009 році терміном на 10 років. Після його завершення (з 2020 року) російський монополіст має намір максимально скоротити транзит свого газу через територію України. Наступні тристоронні переговори Україна - Європейський Союз - РФ з питань транзиту газу після 2019 року були заплановані на травень цього року.