фото УНІАН

Найбільша нафтовидобувна компанія України "Укрнафта" в січні-червні 2019 року сплатила податків на суму 6,8 мільярда гривень, що на 2% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Читайте такожУкраїна збільшила видобуток газу до 7 мільярдів кубів

Про це повідомила прес-служба компанії.

Відео дня

"За перше півріччя 2019 року "Укрнафта" сплатила до бюджетів усіх рівнів податків на суму 6,8 мільярда гривень. Податки за звітний період на 2,0% перевищили аналогічний показник минулого року - 6,6 мільярда гривень", - сказано в повідомленні.

У прес-службі зазначили, що "Укрнафта" продовжує виконувати поточні податкові зобов'язання у повному обсязі, попри відсутність остаточного рішення з питання погашення простроченого податкового боргу компанії.

Також у компанії нагадали про постійні проблеми з реалізацією видобутої нафти через систему державних аукціонів, через які "Укрнафта" реалізує нафта і конденсат і на яких початкова ціна встановлюється відповідно до затвердженого державою порядку. Зокрема, за звітний період з 10 оголошених відбулося лише чотири аукціону.

Водночас, над розв'язанням питання простроченого податкового боргу "Укрнафта" працює вже понад три роки.

"У березні цього року акціонери ухвалили рішення, яке повинно привести до повного погашення простроченого податкового боргу компанії через придбання НАК "Нафтогаз України" 2,06 мільярда кубометрів газу, який був закачаний підприємством в підземні сховища в попередні періоди, а також 2 мільярди кубометрів газу майбутнього видобутку", - сказано в повідомленні.

У свою чергу, "Укрнафта" має намір направити отримані кошти виключно на погашення податкового боргу (включаючи штрафи та пеню), а також інших податкових зобов'язань, які виникнуть у процесі виконання угод.

"Розв'язання проблеми простроченого податкового боргу відкриє шлях до збільшення інвестицій, модернізації виробничих активів і стійкого зростання обсягів видобутку вуглеводнів. Проте рішення уряду з цього питання досі немає", - заявили в компанії.

Як повідомляв УНІАН, навесні 2015 року "Нафтогаз України" опублікував аудовану компанією Deloitte&Touche звітність про результати діяльності у 2012-2013 роках. В ній енергетичний держхолдинг вперше визнав, що на свій розсуд використовував належать "Укрнафті" 10 мільярдів кубометрів газу.

Через відмову "Нафтогазу України" погашати борг перед "Укрнафтою" у розмірі 50 мільярдів гривень і зірваних у 2014-2015 роках з вини деяких чиновників Міненерговугілля і менеджерів "Нафтогазу" аукціонів з продажу нафти і газу, в "Укрнафти" виник борг перед державою по сплаті податків.

Довідка УНІАН. ПАТ "Укрнафта" – найбільша нафтовидобувна компанія України. "Укрнафта" володіє 537 АЗС в більшості регіонів України. 50%+1 акція компанії належать НАК "Нафтогаз України".