У липні газ для населення подешевшає майже на 12% / фото УНІАН

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" розрахувала нову ціну природного газу для потреб населення та інших споживачів за спеціальними зобов'язаннями, яка буде діяти в липні.

Читайте такожКабмін вимагає від "Нафтогазу" зниження цін на газ ще на 650 гривень

Згідно з постановою уряду від 5 червня, вона становитиме 4905,67 гривні за 1 тисячу кубометрів, що на 11,7% менше у порівнянні з червнем, повідомила прес-служба компанії.

Відео дня

"Таким чином, ціна газу, за якою "Нафтогаз" продає його в липні газзбутам і постачає споживачам за ПСО, визначена на рівні 4905,67 гривні за тисячу кубометрів (без урахування ПДВ і витрат на транспортування). У порівнянні з червнем вартість газу зменшиться на 648 гривень, або на 11,7%", - сказано в повідомленні.

При цьому в компанії зазначили, що кінцева ціна газу в регіонах України залежить від тарифу на розподіл газу, встановленого Національною комісією, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) для відповідного облгазу або міськгазу.

"Постачальники газу зобов'язані інформувати споживачів про кінцеву ціну", - додали в компанії.

"Нафтогаз" зазначив, що це друга поспіль зниження вартості газу компанією, так у червні вартість газу була знижена на 436 гривень, або на 7,3%, у порівнянні з травнем.

У компанії нагадали, що постанова уряду №485 передбачає, що "Нафтогаз" для визначення ціни газу за спецзобов'язаннями для населення аналізує чотири показники – ціну для комерційних споживачів за минулий місяць, дані Міністерства економічного розвитку і торгівлі про середню митну вартість газу за минулий місяць, середньозважену ціну на Українській енергетичній біржі та ціну за урядовою постановою №867 від 19 жовтня 2018 року; компанія вибирає з них найнижчу.

"Найменшою виявилася ціна на Українській енергетичній біржі – по ній і була визначена вартість газу на липень", - зазначили в "Нафтогазі".

Як повідомляв УНІАН, у червні "Нафтогаз України" знизив ціну природного газу для потреб населення та інших споживачів за спеціальними зобов'язаннями на 7,3% - до 5553,89 гривень за 1 тисячу кубометрів.

5 червня в ході засідання уряду прем'єр-міністр України Володимир Гройсман назвав компанію "Нафтогаз України" "ненаситним монополістом" через те, що компанія встановлює ціни на газ для населення вище ринкового рівня. У зв'язку з цим уряд прийняв рішення, яке зобов'язало "Нафтогаз" знизити ціни на газ для населення до рівня менш як 8 тисяч гривень за тисячу кубометрів.