Ілюстрація / REUTERS

Транзит російського газу через територію України продовжиться у звичних обсягах щонайменше два роки, вважає голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин.

Читайте такожТранзит газу через Україну зріс до 53 мільярдів кубів

"Транзитний договір між Україною і Росією буде. Вважаю, щонайменше рік Росії доведеться поставляти звичні останнім часом обсяги газу через Україну. Якщо газопровід Nord Stream-2 буде запущений тільки з восьмимісячним запізненням, все одно для виходу на роботу на повній потужності піде чимало часу. Тому я думаю, що транзит російського газу через нашу країну у звичайних обсягах буде здійснюватися не менше півтора року після початку 2020 року", - написав на своїй сторінці в соцмережі Facebоok.

Відео дня

На думку Данилишина, "Газпром" укладе новий транзитний контракт з "Нафтогазом України" після 31 грудня 2019 року на період 1,5-2 роки, щоб прокачувати через українську ГТС 50-65 мільярда кубометрів газу на рік.

Данилишин підкреслив, що в більш довгостроковій перспективі Україні доведеться шукати заміну кільком мільярдам доларів, що надходять до держбюджету від транзиту.

Водночас він вважає, що взагалі без транзиту по 10-15 мільярдів кубометрів в рік через Україну Росії не обійтися, щоб забезпечити стабільне постачання газу в Європу.

Данилишин спрогнозував введення США нових санкцій проти Nord Stream -2 і висловив думку, що болючіше цих санкцій для російського "Газпрому" стануть прийняті навесні поправки до газової директиви Євросоюзу, що зобов'язують РФ завантажувати новий газопровід лише на половину, віддаючи інше для транзиту газу інших компаній.

Довідка УНІАН. Чинний транзитний контракт України з російським "Газпромом" був укладений у 2009 році терміном на 10 років. Після його завершення (до 2020 року) російський монополіст планує максимально скоротити транзит свого газу через територію України. Такі тристоронні переговори Україна - Європейський Союз - РФ з питань транзиту газу після 2019 року відновляться після формування нового уряду в Україні.