Про впровадження інтелектуальних систем вуличного освітлення в ефірі радіо «НВ» розповів керівник проекту «Розумне місто» групи компаній Infomir Павло Мараховський.

За його словами, інноваційна технологія дозволяє регулювати рівень освітленості за допомогою інфрачервоних датчиків. Яскравість змінюється в автоматичному режимі в залежності від наявності або відсутності людей в освітлюваній зоні.

«Ми вже реалізували кілька пілотних проектів з впровадження інтелектуального освітлення у населених пунктах України», – наголосив Павло Мараховський. Зокрема, один із проектів реалізований у Вовчкові на півночі Київської області.

Відео дня

Як розповів Павло Мараховський, у цьому населеному пункті проблеми з освітленням почалися ще з часів аварії на Чорнобильській АЕС. «Завдяки впровадженню інтелектуальних систем вдалося зменшити фоновий рівень освітленості до 20 % від номінального. Звісно, без шкоди для комфорту і безпеки місцевих жителів, – зазначив Павло Мараховський. За його словами повернення інвестицій тільки від економії електроенергії буде досить тривалим, однак воно буде.

Ще один проект групи компаній Infomir під керівництвом Павла Мараховського реалізований у невеликому котеджному селищі, що розташоване в межах Одеси. У селищі налічується близько 25 домоволодінь і близько 100 жителів.

«У котеджному селищі, як правило, всі до півночі приходять додому. Вуличне освітлення вночі скоріш заважає, створюючи так зване світлове забруднення навколишнього середовища. Впровадження системи smart-освітлення дозволило вирішити цю проблему, знизивши споживання електроенергії приблизно на 70v%», – резюмував Павло Мараховський.